Strijp S Blok 63

In het creatieve hart van Eindhoven zijn in 2017 aan de Philitelaan drie nieuwe woonblokken met… | »

NOW

Op Park 20|20 verrijst het eerste multi-tenant gebouw: NOW. Het moderne, transparante en duurzame… | »

Jan Bommerhuis

Het voormalige Jan Bommerhuis aan de Wibautstraat in Amsterdam werd jarenlang gehuurd door de… | »

Van Spaendonckhuis

Mede op basis van een ruime hoeveelheid ervaring in het moderniseren van bestaande bouw verkreeg… | »

MOUT

In een paar maanden is de voormalige Euro-bioscoop - in 1912 gebouwd als luxe autosalon - omgetoverd… | »

Vechthaven

Op een prachtig gebied aan de Vecht tussen Maarssen en Oud-Zuilen zijn meerdere riante woningen… | »

Hoog Catharijne, Utrecht

*) is projectbeheerder

Opdrachtgever Klépierre
Architect STIR Architecture, Amsterdam en OZ, Amsterdam
Aannemer BAM Utiliteitsbouw
Opleverdatum Januari 2019
Provincie Utrecht


Projectcategorie

Thema's

Projectomschrijving

Winkelcentrum Hoog Catharijne wordt in opdracht van Klépierre, eigenaar van het winkelcentrum, verbouwd. Deze verbouwing duurt tot circa 2019 en gebeurt in fasen. Daglichttoetreding speelt een belangrijke rol bij deze verbouwing.

In opdracht van BAM Utiliteitsbouw is Brakel Atmos intensief betrokken bij deze omvangrijke verandering van het winkelcentrum. Brakel Atmos realiseert niet alleen de glazen daken van de Noordpassage, Zuidpassage en het Bruggebouw maar ook de glasdakconstructie en de unieke glazen gevels van de Stadskamer.

Noordpassage
Deze winkelpassage is inmiddels in gebruik en winkelend publiek heeft ‘contact met buiten’ via een glazen overkapping van ± 10 x 60 meter in de vorm van een lessenaardak. Het dak ziet er architectonisch bijzonder uit, onder meer vanwege de verspringende ‘halfsteens’ toegepaste beglazing. Deze beglazing bevat een speciale grijze dot-print met 60% bedrukking. Het betreft een semi-structurele glasconstructie waarbij, in verband met de flauwe hellingshoek, gebruik gemaakt is van een weatherseal kitnaad met drukschijven. Brakel Atmos engineerde het complete glasdak inclusief de stalen liggers waarin verlichting en sprinkler geïntegreerd zijn.

Zuidpassage
De Zuidpassage is inmiddels in gebruik genomen. Brakel Atmos heeft inmiddels de eerste fase van dit glasdak met een afmeting van ± 70 x 10 meter gerealiseerd. Ook dit betreft een lessenaardak op stalen spanten. Echter hier wenste de architect een slanke constructie. Brakel Atmos ontwikkelde een nieuw dwarsprofiel om deze slanke constructie mogelijk te kunnen maken. Onder de stalen liggers zijn hier trekstangen toegepast. De toegepaste beglazing heeft een bedrukking met een dekkingsgraad van 10%.

Bruggebouw
Het Bruggebouw ligt tussen het Poortgebouw en het Radboudkwartier en vormt daarmee de verbinding tussen beide delen van Hoog Catharijne. Onlangs rondde Brakel Atmos de eerste fase van het glazen zadeldak met een afmeting van 10 x 20 meter van het Bruggebouw af. Het gaat om een semi-structureel glasdak op stalen spanten dat - net als de andere glasdaken - incidenteel beloopbaar is voor onderhoud en bewassing. Ook deze beglazing heeft een printbedrukking van 60%.

Zeer bijzondere gevel
Voor de opvallende, veelkleurige kopgevel van het Poortgebouw heeft Blitta in opdracht van Klépierre een gevelsysteem ontwikkeld waarbij de profielen 3D kunnen torderen. Daarmee werd de complexe bolvorm van de gevel realiseerbaar. Beglazing en panelen konden door het integrale bevestigingssysteem koud vervormd worden, waardoor vervormingen tot 10 centimeter mogelijk werden. De gevel is geëngineerd in 3D BIM. Elk gevelvlak is uniek qua afmeting en tordering. Naast de technische uitvoerbaarheid was bereikbaarheid en het realiseren van doorlopende water- en winddichting voor de montage een uitdaging. Omdat de horizontale belijning van de gevel verspringend is en afwijkende doorbuigingen, overspanningen en overlappende delen omvat, zijn voor meerdere specifieke geveldelen speciale gevelsystemen ontwikkeld. Hier is BIM-moduleren ingezet voor de verdere aansturing van de werkvoorbereiding en productievoorbereiding. Ook het Entreegebouw is voorzien van vliesgevelsystemen voor het realiseren van de gevelsluitingen, met wederom uitdagingen als grote overspanningen en ruitafmetingen.

Glazen dak
De atriumoverkapping van de Stadskamer is opgebouwd uit 9 zadeldaken (10,40 x 16) en heeft een totale afmeting van 93,6 x 16 meter. De beglazing van deze overkapping heeft een printbedrukking van 30%. Aan beide zijden van deze glasconstructie komen over de volledige breedte van de Stadskamer 2 lessenaardaken van 2,5 meter. Deze lessenaars zijn uitgevoerd zonder print.

Aan de noord- en de zuidzijden van de stadskamer bevinden zich 2 luifels van 16 x 8 meter. In dit Brakel systeem zijn witte aluminium panelen geïntegreerd. De luifels fungeren als een soort droogloop boven de bruggen. De luifels bevatten een tussengoot voor afwatering van regenwater.


« Terug