Vechthaven

Op een prachtig gebied aan de Vecht tussen Maarssen en Oud-Zuilen zijn meerdere riante woningen… | »

MOUT

In een paar maanden is de voormalige Euro-bioscoop - in 1912 gebouwd als luxe autosalon - omgetoverd… | »

Van Spaendonckhuis

Mede op basis van een ruime hoeveelheid ervaring in het moderniseren van bestaande bouw verkreeg… | »

NOW

Op Park 20|20 verrijst het eerste multi-tenant gebouw: NOW. Het moderne, transparante en duurzame… | »

Jan Bommerhuis

Het voormalige Jan Bommerhuis aan de Wibautstraat in Amsterdam werd jarenlang gehuurd door de… | »

Strijp S Blok 63

In het creatieve hart van Eindhoven zijn in 2017 aan de Philitelaan drie nieuwe woonblokken met… | »

Tweede deel OV Terminal, Utrecht

VMRG-leden Metaglas BV *
*) is projectbeheerder

Opdrachtgever ProRail
Architect Benthem Crouwel Architects
Aannemer Besix Nederland
Opleverdatum December 2016
Provincie Utrecht


Projectcategorie

Thema's

Projectomschrijving

Ruim vijftien jaar na de eerste plannen voor de vernieuwing van Station Utrecht Centraal, opende op 7 december vorig jaar de nieuw stationshal van Utrecht CS officieel zijn deuren. De moderne hal ademt de sfeer van een levendig dorpsplein dankzij de vele winkels, restaurants, kiosken. Deze zijn dankzij (Custom Made) Total Glas-deuren en -puien van Metaglas maximaal transparant, elegant en flexibel.

 

De OV Terminal Utrecht is een moderne transport hub; de verbindende schakel tussen trein, bus en sneltram die berekend is op het vervoer van 100 miljoen reizigers per jaar. Kloppend hart en blikvanger van de terminal is de, door Bentem Crouwel Architects ontworpen en door Besix Nederland gebouwde, stationshal met glazen gevel en aangrenzende promenade. De glazen gevel en promenade geven beide een schitterend zicht op de rails, de perrons en het stadscentrum van Utrecht.

 

Maximale transparantie
Ook de winkels, kiosken en restaurants bestaan grotendeels uit glas. Metaglas verzorgde de engineering en leverde de glazen constructies van de commerciële ruimten, die bestaan uit op maat gemaakte Total Glas puien en deuren. De zeer slanke vormgeving van het beslag en de profielen, zorgt voor een strakke, moderne uitstraling en maximale transparantie. Ook voor de balustrades die de terrassen van de horeca afschermen, is gebruik gemaakt van Total Glas.

 

Flexibel voor huurders
De ‘glazen’ winkels en kiosken zijn moeiteloos aan te passen aan de wensen van de huurders, een belangrijke voorwaarde voor opdrachtgever ProRail. In samenspraak met de architect, aannemer en opdrachtgever heeft Metaglas de detaillering van stijlen, regels en dorpels rond de beglazing vereenvoudigd, zonder afbreuk te doen aan de visuele kwaliteit. Pui-elementen kunnen daardoor relatief eenvoudig worden uitgenomen en vervangen door een andere pui-invulling. Kortom, shoppende reizigers profiteren dankzij de Total Glas-producten van open en lichte winkels, terwijl winkeliers beschikken over een uitnodigende pui en gewenste flexibiliteit.


« Terug