Vechthaven

Op een prachtig gebied aan de Vecht tussen Maarssen en Oud-Zuilen zijn meerdere riante woningen… | »

NOW

Op Park 20|20 verrijst het eerste multi-tenant gebouw: NOW. Het moderne, transparante en duurzame… | »

MOUT

In een paar maanden is de voormalige Euro-bioscoop - in 1912 gebouwd als luxe autosalon - omgetoverd… | »

Van Spaendonckhuis

Mede op basis van een ruime hoeveelheid ervaring in het moderniseren van bestaande bouw verkreeg… | »

Jan Bommerhuis

Het voormalige Jan Bommerhuis aan de Wibautstraat in Amsterdam werd jarenlang gehuurd door de… | »

Strijp S Blok 63

In het creatieve hart van Eindhoven zijn in 2017 aan de Philitelaan drie nieuwe woonblokken met… | »

«« Terug

90 jaar glas op de AGC-site in Zeebrugge

15-09-15 Grootste spiegelproducent ter wereld - 40 jaar dubbele beglazing

In aanwezigheid van Geert Bourgeois, Minister-president van de Vlaamse Regering, en van tal van politieke, industriële prominenten en de pers, vierde de fabriek van AGC Glass Europe op de avond van 7 september 90 jaar glasactiviteit in Zeebrugge. De site van AGC in Zeebrugge groeide uit tot de grootste spiegelproducent ter wereld en huisvest tevens de activiteit in dubbele beglazing van AGC Fabrication Belgium-Seapane die haar veertigste verjaardag vierde. Er werken momenteel ongeveer 210 mensen.

Een verhaal van duurzame innovaties     
Sinds de overschakeling naar de verwerking van glas(1) gaat de evolutie van de site gepaard met innovaties in spiegels, die vaak op duurzaamheid gericht zijn. In 1987 wordt een nieuwe spiegellijn aangelegd, de meest productieve en best presterende ter wereld, die spiegels in grote afmetingen kan produceren (6 x 3,21 m). Tien jaar later investeert de fabriek in een tweede lijn die gespecialiseerd is in gelakt glas (Lacobel gamma voor glanstinten, Matelac voor matte tinten). In 1995 lanceert ze, als wereldprimeur, de productie van een milieuvriendelijke spiegel zonder koper(2) van hogere kwaliteit, met een drie keer langere levensduur dan een traditionele spiegel. Deze spiegel wint tal van internationale prijzen en is het voorwerp van talrijke licenties. Hij wordt de wereldreferentie ter zake. Dat is zo gebleven, dankzij latere vorderingen, waaronder de verwijdering van elk spoortje lood en formaldehyde in 2007. De “Mirox 3G” is de eerste spiegel die beantwoordt aan de Europese richtlijn betreffende de beperking van gevaarlijke stoffen. In dat zelfde jaar start de fabriek met de productie van het eerste antibacterieel glas dat 99,9% van de bacteriën waar het mee in contact komt, elimineert. In 2011 en 2015 gaat de fabriek respectievelijk van start met de productie van de hardbare versie van Lacobel en van Matelac, zodat dit decoratief glas ook buiten kan toegepast worden.

Nu multifunctionele dubbele beglazing    
In 1975 is Zeebrugge de eerste site in de Benelux die gelijmde dubbele beglazing produceert (Thermobel gamma van AGC), als vervanging van de gelaste dubbele beglazing(3) die onder de naam Thermopane op de markt was. Onder meer door de oliecrisis werd gepoogd om het isolerend vermogen van glas te verbeteren. Dit zal de expansie van de activiteit ondersteunen, samen met de latere verplichting om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Vandaag isoleert dubbele beglazing niet alleen, maar voldoet ook aan een hele reeks andere behoeften, van zonwering tot akoestische isolatie, veiligheid en esthetisch uitzicht. AGC Fabrication Belgium-Seapane draagt al 40 jaar volop bij tot deze evolutie.
“Duurzame innovatie is een typisch kenmerk van de evolutie van Zeebrugge. Het is de weg die leidt naar economisch succes en maatschappelijk verantwoord ondernemen”, besluit Jean-François Heris, CEO van AGC Glass Europe.
 
(1) Van 1925 tot 1975 was de glasfabriek van Zeebrugge actief in de productie van vensterglas. Toen deze productie werd stopgezet, schakelde ze over naar de veredeling tot dubbele beglazing (1975) en spiegels (1977).
(2) De koperlaag die de reflecterende zilverlaag beschermt, wordt vervangen door een oppervlaktebehandeling. Bovendien bevatten de verflagen die de spiegel beschermen, bijna geen spoortje lood meer. Dit dringt de concentratie van organische stoffen en van ammoniak in het afvalwater van de fabricage met 90% terug.
(3) Thermobel is dubbele beglazing waarvan de twee glasbladen samengevoegd worden met een metalen afstandhouder die eraan gelijmd wordt, eerder dan gelast zoals voor het Thermopane dat vandaag niet meer bestaat.