Strijp S Blok 63

In het creatieve hart van Eindhoven zijn in 2017 aan de Philitelaan drie nieuwe woonblokken met… | »

Van Spaendonckhuis

Mede op basis van een ruime hoeveelheid ervaring in het moderniseren van bestaande bouw verkreeg… | »

Vechthaven

Op een prachtig gebied aan de Vecht tussen Maarssen en Oud-Zuilen zijn meerdere riante woningen… | »

MOUT

In een paar maanden is de voormalige Euro-bioscoop - in 1912 gebouwd als luxe autosalon - omgetoverd… | »

NOW

Op Park 20|20 verrijst het eerste multi-tenant gebouw: NOW. Het moderne, transparante en duurzame… | »

Jan Bommerhuis

Het voormalige Jan Bommerhuis aan de Wibautstraat in Amsterdam werd jarenlang gehuurd door de… | »

«« Terug

AGC levert de coater voor de productie van de spiegel van de grootste telescoop ter wereld

20-06-18

Via haar nieuwe unit AGC Plasma Technology Solution1 kreeg AGC Glass Europe van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO, European Southern Observatory) de opdracht om de coater voor de aanbreng van coatings onder vacuüm door verstuiving2 te fabriceren, die moet dienen om de spiegel van de grootste telescoop ter wereld te produceren. Het gaat om de Extremely Large Telescope (ELT) die het ESO bouwt in Cerro Armazones (3.046 meter) in de Atacamawoestijn (Chileense Andes). Hij wordt uitgerust met een reusachtige gesegmenteerde primaire spiegel3 met een diameter van 39 meter om het licht van de kosmos op te vangen. Zo zullen sterrenkundigen nog onverkende melkwegen kunnen ontdekken, exoplaneten bestuderen en de voorwerpen en verschijnselen van het universum onderzoeken.

 

De coater zal de eerste zilvercoatings aanbrengen op de gesegmenteerde spiegel en later deze operatie overdoen. Dat is nodig door de extreme klimaatomstandigheden in de regio, waar bijvoorbeeld zandstormen de zilvercoatings van de primaire spiegel kunnen aantasten. AGC zal instaan voor het ontwerp, de fabricage, de assemblage ter plaatse en de opstart van de installatie in de ELT Technical Facility van het Paranal Observatory in Chili. Patrick Van Bortel, Vice-President, New Business & Industrial Glass, van AGC Glass Europe, besluit: “De keuze voor onze oplossing is een grote erkenning van de deskundigheid die onze teams in Gosselies (België) en Lauenförde (Duitsland) opbouwden op het vlak van uitrustingen voor de aanbreng van vacuümcoatings die volgens de noden van de klant ontworpen worden.”

1: Unit gespecialiseerd in de ontwikkeling en de industrialisering van innovatieve technologieën in verband met de aanbreng van coatings, onder vacuüm, die op basis van plasma worden geproduceerd.

2: Kathodische verstuiving onder vacuüm is een techniek voor de aanbreng van extreem dunne coatings van materialen, zoals metaal, op substraten zoals glas. Deze bekleding geeft materialen zo versterkte specifieke eigenschappen, zoals thermische isolatie, zonwering, weerkaatsing, etc.

3: De primaire spiegel bestaat uit 798 segmenten, elk met een diameter van 1,4 meter en een dikte van 50 mm.