Jan Bommerhuis

Het voormalige Jan Bommerhuis aan de Wibautstraat in Amsterdam werd jarenlang gehuurd door de… | »

Van Spaendonckhuis

Mede op basis van een ruime hoeveelheid ervaring in het moderniseren van bestaande bouw verkreeg… | »

Vechthaven

Op een prachtig gebied aan de Vecht tussen Maarssen en Oud-Zuilen zijn meerdere riante woningen… | »

MOUT

In een paar maanden is de voormalige Euro-bioscoop - in 1912 gebouwd als luxe autosalon - omgetoverd… | »

NOW

Op Park 20|20 verrijst het eerste multi-tenant gebouw: NOW. Het moderne, transparante en duurzame… | »

Strijp S Blok 63

In het creatieve hart van Eindhoven zijn in 2017 aan de Philitelaan drie nieuwe woonblokken met… | »

«« Terug

Boon Edam Verbreekt eigen wereldrecord met installatie hoogst geplaatste draaideur in Dubai

27-02-15

De Burj Khalifa verbrak bij de opening in 2010 diverse records. Het hoogste gebouw ter wereld omvat de hoogste vrijstaande constructie, het grootste aantal verdiepingen, de hoogste etage en de lift met de langste reisafstand. Onlangs is er nog een record aan deze lijst toegevoegd: 'At the top - Burj Khalifa Sky' is nu het hoogste outdoor observatieplatform ter wereld. Boon Edam heeft een eigen aandeel in dit nieuwste record en installeerde de hoogst geplaatste draaideur ter wereld die toegang biedt aan het nieuwe observatiedek op de 148e verdieping.

Op het dak van de wereld
De VAE staat bekend om zijn gebouwen die alle records verbreken en de Burj Khalifa voert de lijst aan. Het gebouw werd in 2010 geopend, bekleedt al vijf jaar de positie van hoogste gebouw ter wereld en zal nog wel even in het bezit blijven van dit record. Bij de opening van het gebouw bevond het hoogste outdoor observatieplatform zich op de 124e verdieping. Het nieuwe 'At the Top - Burj Khalifa Sky'-platform bevindt zich niet letterlijk boven op het gebouw, maar de 148e verdieping van 160+ verdiepingen komt dicht in de buurt. Het nieuwe observatiedek geeft bezoekers, die geen last van hoogtevrees hebben, een schitterend uitzicht over de stad die zich 555 meter onder hen bevindt.

Technisch hoogstandje
Omdat Boon Edam ook de draaideuren van het observatieplatform op de 124e verdieping heeft geïnstalleerd, werden zij opnieuw benaderd voor de entree naar het nieuwe platform. Op deze enorme hoogte worden er veel hogere eisen aan de entree gesteld dan in een normaal gebouw. De deuren moeten bestand zijn tegen een extreem hoge windbelasting van minimaal 3000 Pascal, wat overeenkomt met een F3-klasse tornado: ruim 4 keer zoveel als de norm waaraan een normale deur moet voldoen. Voor het platform op de 124e verdieping was Boon Edam de enige fabrikant die deze uitdaging het hoofd kon bieden. Omdat deze draaideur al vijf jaar naar volle tevredenheid functioneert, was Boon Edam de logische keuze als leverancier van de nieuwe draaideur.

Extra uitdaging
Boon Edam installeerde op de 148e verdieping dezelfde speciaal ontwikkelde Tourniket draaideur als op de 124e verdieping. Het nieuwe project bracht echter een extra uitdaging met zich mee: het transport van alle materialen van de kelder van het gebouw naar de 148e verdieping. Eerst moesten alle materialen in één lift naar de 111e verdieping worden getransporteerd. Vervolgens werden deze overgebracht naar een tweede lift van waaruit alles handmatig van de 149e verdieping naar de 148e verdieping moest worden gebracht, naar de locatie van de deur.