NOW

Op Park 20|20 verrijst het eerste multi-tenant gebouw: NOW. Het moderne, transparante en duurzame… | »

Jan Bommerhuis

Het voormalige Jan Bommerhuis aan de Wibautstraat in Amsterdam werd jarenlang gehuurd door de… | »

Strijp S Blok 63

In het creatieve hart van Eindhoven zijn in 2017 aan de Philitelaan drie nieuwe woonblokken met… | »

Vechthaven

Op een prachtig gebied aan de Vecht tussen Maarssen en Oud-Zuilen zijn meerdere riante woningen… | »

Van Spaendonckhuis

Mede op basis van een ruime hoeveelheid ervaring in het moderniseren van bestaande bouw verkreeg… | »

MOUT

In een paar maanden is de voormalige Euro-bioscoop - in 1912 gebouwd als luxe autosalon - omgetoverd… | »

«« Terug

Certificatie van afdichtingsmaterialen voor luchtdicht bouwen mogelijk

06-02-17

Afdichtingsproducten die gebruikt worden voor luchtdicht bouwen kunnen vanaf heden SKG-IKOB KOMO-gecertificeerd worden. Dit is mogelijk op basis van de BRL 2804-1 die eind vorig jaar van kracht ging.  Hiermee hebben aannemers en opdrachtgevers de zekerheid dat de gekozen producten geschikt zijn voor hun toepassing. 


Per 15 november 2016 is de ‘Beoordelingsrichtlijn 2804-1 voor de Certificering van afdichtingsproducten voor luchtdicht bouwen’ van kracht geworden die ontwerpers, aannemers en opdrachtgevers helpt hierin een juiste keus te maken. In de eisen van de BRL 2804-1 zijn niet alleen de eisen met betrekking tot de luchtdichtheid van het materiaal opgenomen, maar er is ook gekeken naar de prestaties van het product op de lange termijn. Zo worden de prestaties van de producten beoordeeld die betrekking hebben op de bewegingen in een gebouw door uitzetting en krimp van de constructie(delen). Daarnaast wordt de invloed van vocht en temperatuurswisselingen op het product, de waterdampdoorlatendheid en eventuele aantasting van het materiaal door andere materialen onderzocht. SKG-IKOB Certificatie toetst de producten op basis van deze eisen en geeft bij een positieve beoordeling een SKG-IKOB KOMO-productcertificaat af.

 

Materiaal onafhankelijk
De BRL 2804-1 is niet gebonden aan een materiaalsoort. Bij het realiseren van luchtdichte afdichtingen kan er gekozen worden voor verschillende materialen. Zo zijn er tapes, banden, smeerbare- of spuitbare afdichtingsproducten of combinaties daarvan op de markt. Er is bij het vaststellen van de eisen vooral gekeken naar de toepassing waarvoor het product op de markt wordt gezet. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen voeg overlappende, voeg vullende afdichtingen en afdichtingen voor doorvoeren of wanddozen. Eventuele nieuwe toepassingen kunnen ook op basis van deze beoordelingsrichtlijn beoordeeld worden. Onafhankelijk van het materiaal en de oplossing die een producent voor de toepassing biedt, beoordeelt SKG-IKOB de producten op vergelijkbare eigenschappen.  

 

Procescertificatie
Naast de keuze voor geschikte afdichtingsmaterialen is het van belang dat deze in de praktijk ook op de juiste wijze worden aangebracht. Alle reden voor SKG-IKOB om voor het realisatieproces Beoordelingsrichtlijn 2804-2 te ontwikkelen op basis waarvan applicatiebedrijven in aanmerking kunnen komen voor het SKG-IKOB KOMO Procescertificaat. Daarmee wordt een nog grotere zekerheid gewaarborgd dat de uiteindelijke prestatie van het gebouw op het gebied van luchtdichtheid voldoet aan de eisen die daaraan gesteld zijn.

 

Over SKG-IKOB Certificatie
SKG-IKOB Certificatie levert het totale certificeringspakket voor de bouw in één efficiënt traject, zowel SKG-IKOB KOMO-certificering als Bouwen aan MVO, ISO 9001-, VCA- en milieucertificering (ISO 14001). Meer informatie over SKG-IKOB op  www.skgikob.nl.