MOUT

In een paar maanden is de voormalige Euro-bioscoop - in 1912 gebouwd als luxe autosalon - omgetoverd… | »

Van Spaendonckhuis

Mede op basis van een ruime hoeveelheid ervaring in het moderniseren van bestaande bouw verkreeg… | »

Jan Bommerhuis

Het voormalige Jan Bommerhuis aan de Wibautstraat in Amsterdam werd jarenlang gehuurd door de… | »

Vechthaven

Op een prachtig gebied aan de Vecht tussen Maarssen en Oud-Zuilen zijn meerdere riante woningen… | »

Strijp S Blok 63

In het creatieve hart van Eindhoven zijn in 2017 aan de Philitelaan drie nieuwe woonblokken met… | »

NOW

Op Park 20|20 verrijst het eerste multi-tenant gebouw: NOW. Het moderne, transparante en duurzame… | »

«« Terug

Diederendirrix zet Reynaers projectprijs in voor Campus Djenné

11-12-14

Met het winnen van de Reynaers Projectprijs met de renovatie van Nedinsco in Venlo, moest diederendirrix architecten op zoek naar een goed doel waar de prijs aan gedoneerd zou worden. De keuze viel op de Stichting Djenné die in Mali werkt aan een campus waar vakgericht onderwijs centraal staat. Het geld wordt gebruikt voor de bouw van een computerlokaal voor vakmensen van de toekomst.

Sinds 2012 heeft Reynaers de projectprijs gekoppeld aan een goed architectuur doel. Niet alleen ontvangen de architect en gevelbouwer van het winnende project 2.500,00 euro. Een zelfde bedrag wordt gedoneerd aan een goed architectuur doel dat in samenspraak met de architect wordt bepaald.
Zo wordt passie voor architectuur ingezet voor een maatschappelijk doel. Voor de uitreiking van de prijs ontmoeten we Arie van Rangelrooij en Jeanne van Beers, beiden lid van het bestuur van stichting Djenné, op kantoor van diederendirrix architecten in Eindhoven.

Remco Mulder die als architect van diederendirrix architecten betrokken was bij de renovatie van Nedinsco, legt de keuze voor dit goede doel uit: ‘’De architectuur en lokale bouwmethoden van Djenné zijn bijzonder. Het bouwen met lokale materialen zoals het mengsel van onder meer leem en stro, de eigen middelen en stijlkenmerken, willen wij als architectenbureau graag ondersteunen. Bouwexpertise wordt lokaal ontwikkeld met hulp van specialisten uit Eindhoven, waarbij ook de TU Eindhoven betrokken is. Ook komt de lokale bevolking wel eens hier ervaring opdoen voor de bouw in Djenné.’’

Werelderfgoedlijst
Djenné gelegen in Mali aan de rand van de Sahara heeft een historisch stadcentrum. De eeuwenoude leemarchitectuur zorgde ervoor dat de stad werd opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De stad kampt met de nodige problemen op gebied van de restauratie van het oude centrum, het afval en de straatkinderen. Sowieso heeft in Mali slechts vijf procent van de jongeren werk.

Arie van Rangelrooij in het dagelijks leven architect bij Architecten En-En vertelt: ‘’Doel van de stichting is om 300 straatkinderen les te geven en zo een kans te geven op een betere toekomst. We kozen voor een campus omdat daar leren en wonen bij elkaar gebracht worden. Het is de bedoeling dat de campus volledig zelfvoorzienend wordt. We bieden de kinderen een soort basisopvoeding die ontbreekt als je op straat woont.’’

Uitwisseling
Van Beers, voormalig directeur van het Designhuis in Eindhoven, vult aan: we betrekken de lokale bevolking heel bewust bij dit project om draagvlak te creëren, willen weten waaraan behoefte is. De basisschool is klaar. 19 logementen zijn in ontwikkeling. Nu willen we starten met een design- & craftschool.’’  Van Beers vertelt enthousiast over de uitwisselingsprojecten die plaatsvinden. ‘’ROC-studenten gaan naar Mali om daar les te geven over bijvoorbeeld bouwtechniek. Vakmensen uit Djenné komen naar Nederland om hier kennis over te dragen over het bouwen met leem.’’ De design- & craftschool moet de vakmensen van de toekomst opleiden en daarmee de kans op werk en dus inkomen vergroten.

Projectprijs
Het ontwerp van de design - & craftschool heeft Van Rangelrooij gemaakt in samenwerking met lokale ontwerpers. ‘’Het wordt een ronde toren omdat ze nog nooit een rond gebouw gerealiseerd hebben. Bovendien zullen we een nieuwe steen van geperst leem gebruiken. Daarbovenop komt het computerlokaal waarvoor we de projectprijs inzetten’’ vertelt Van Rangelrooij. Aan de ruimte worden speciale eisen gesteld om het overal aanwezige stof buiten te houden. Hij ziet mogelijkheden voor aluminium kozijnen met glas die in Mali nog amper toegepast worden.

Reynaers is blij met deze keuze voor het goede doel van de projectprijs die ook nog eens goed past bij het Reynaers-motto Together for Better want Van Rangelrooij besluit: ‘’een project als Campus Djenné kun je alleen gezamenlijk uitvoeren, je hebt elkaar nodig om kennis, materiaal en middelen in te brengen en te delen.’’