Jan Bommerhuis

Het voormalige Jan Bommerhuis aan de Wibautstraat in Amsterdam werd jarenlang gehuurd door de… | »

Vechthaven

Op een prachtig gebied aan de Vecht tussen Maarssen en Oud-Zuilen zijn meerdere riante woningen… | »

Van Spaendonckhuis

Mede op basis van een ruime hoeveelheid ervaring in het moderniseren van bestaande bouw verkreeg… | »

Strijp S Blok 63

In het creatieve hart van Eindhoven zijn in 2017 aan de Philitelaan drie nieuwe woonblokken met… | »

NOW

Op Park 20|20 verrijst het eerste multi-tenant gebouw: NOW. Het moderne, transparante en duurzame… | »

MOUT

In een paar maanden is de voormalige Euro-bioscoop - in 1912 gebouwd als luxe autosalon - omgetoverd… | »

«« Terug

Duco blikt tevreden terug op seminars natuurlijke ventilatie

19-06-14

Duco Ventilation & Sun Control kan terugblikken op vier geslaagde seminars met als centraal thema: “Scoren met natuurlijke ventilatie? Dat is scoren met Duco!”. In vier voetbalstadia doorheen Nederland gaven twee marktonafhankelijke sprekers hun visie op natuurlijke ventilatie, nu en in de toekomst.

 “Met het WK voetbal op de achtergrond  konden we onze bezoekers zowel in het Philipsstadion (PSV), De Kuip (Feyenoord), de GelreDome (Vitesse) als het Abe Lenstrastadion (Heerenveen) laten kennismaken met onze oplossingen in een uniek kader. Bovendien werden er tijdens elk seminar drie Brazuca’s, de officiële WK-bal, verloot om zelf te scoren met natuurlijke ventilatie”, opent marketing manager Hendrik Dejonghe.

Inhoudelijk toonden zowel Jos Lichtenberg (hoogleraar Productontwikkeling aan de TU Eindhoven en bezieler van het  ‘House of Tomorrow Today‘ (HoTT)) als Atze Boerstra (directeur/senior adviseur BBA Binnenmilieu) welke impact natuurlijke ventilatie kan hebben op comfort, gezondheid en het binnenklimaat. “Zo bleek onder meer uit wetenschappelijk onderzoek dat werknemers in natuurlijk geventileerde kantoren vaak een lager ziekteverzuim hebben  dan zij die werkzaam zijn in mechanisch geventileerde kantoren met airconditioning en dat er gemiddeld twee keer meer ‘sick building’ klachten zijn in kantoren met mechanische in plaats van natuurlijke luchttoevoer. Dat bevestigt dat onze visie op natuurlijke ventilatie tot op vandaag de juiste is gebleken”, vervolgt Dejonghe.

Dat deze bevindingen niet enkel in theorie gelden, bleek ook uit enkele praktijkvoorbeelden. Jos Lichtenberg ontwierp met het ‘House of Tomorrow Today’ immers een uiterst energiezuinige woning, met BREEAM-score ‘Outstanding’ , gestoeld op de principes van Slim Bouwen & Active House. “Natuurlijke ventilatie maakt er onlosmakelijk deel uit van het ontwerp en voor de toevoer van verse lucht werd er gekozen voor de ClimaTop, een CO2-gestuurd ventilatierooster met  voorverwarming”, verduidelijkt de marketing manager.
 

Natuurlijk als het kan
Atze Boerstra, die er onder meer voor pleitte om altijd natuurlijk te ventileren als het kan, presenteerde er ook de eerste resultaten van een onderzoek dat uitgevoerd werd in basisschool De Schakel in Ammerzoden. Daar werd CO2-gestuurde natuurlijke ventilatie en zonwering voorzien onder de vorm van het DucoTronic System Wired. “Uit de eerste enquêtes bleek dat de koppeling 
van onze gevelroosters aan de mechanische afzuiging goed werkt en de CO2-sturing er voor zorgt dat er genoeg verse lucht in de lokalen circuleert”, besluit een tevreden Dejonghe.