Strijp S Blok 63

In het creatieve hart van Eindhoven zijn in 2017 aan de Philitelaan drie nieuwe woonblokken met… | »

Van Spaendonckhuis

Mede op basis van een ruime hoeveelheid ervaring in het moderniseren van bestaande bouw verkreeg… | »

Jan Bommerhuis

Het voormalige Jan Bommerhuis aan de Wibautstraat in Amsterdam werd jarenlang gehuurd door de… | »

Vechthaven

Op een prachtig gebied aan de Vecht tussen Maarssen en Oud-Zuilen zijn meerdere riante woningen… | »

MOUT

In een paar maanden is de voormalige Euro-bioscoop - in 1912 gebouwd als luxe autosalon - omgetoverd… | »

NOW

Op Park 20|20 verrijst het eerste multi-tenant gebouw: NOW. Het moderne, transparante en duurzame… | »

«« Terug

Een wereld zonder afval, denkbaar of toekomstmuziek?

15-09-15

Hoe gaan we om met afval in de toekomst? Is er dan nog wel sprake van 'afval'? En hoe dichtbij is deze nieuwe werkelijkheid? De ambitie staat: Nederland wil in 2050 volledig energieneutraal zijn, nieuwbouw zelfs al in 2020. Het energievraagstuk leeft volop via diverse initiatieven. Echter gaat de discussie al lang niet meer alleen om het energieverbruik. Het bewustzijn groeit dat de huidige wijze van bouwen leidt tot starre gebouwen met leegstand of sloop als gevolg. Daarbij is het een feit dat de bouw als sector het meeste afval produceert; een groot winstpotentieel dus.


Maar hoe maken we deze omslag?
De bouw zal zich moeten herorganiseren en meer richten op hergebruik van gebouwen en materialen. Het principe van een circulaire economie sluit hier op aan, waarbij herbruikbaarheid voorop staat en waardevernietiging van producten en grondstoffen wordt geminimaliseerd. Om de kanteling te maken naar een circulaire bouwsector,  zal veel meer gedacht moeten worden in ontkoppelingen, lichter bouwen en flexibeler bouwen. Toepassing van de filosofie van Slimbouwen® helpt daarbij en brengt ons een stap dichter bij. 


Living in the material world
Alleen vinden we de oplossing niet. Daarom nodigt Slimbouwen de markt uit om op 30 september tijdens de kennissessie ‘Living in the material World’ de koppen bijeen te steken en ons te verdiepen in dit onderwerp. Door inspiratie vanuit de bouw en andere sectoren worden de eerste stappen gezet. 
Wat kunt u verwachten? Laat je verrassen door Marius Smit. Met zijn bedrijf Plastic Whale geeft hij een succesvol voorbeeld van het creëren van waarde uit afval. We zoomen in op de bouwsector met EPEA, oprichters van de Circularity Passports en kennis hebben over gebouwen als materialenbank. Prof. dr. ir. Jos Lichtenberg van neemt ons mee in de omschakeling van het bouwproces en het denken in ontkoppelingen door toepassing van Slimbouwen; ingrediënten die cruciaal zijn in de circulaire gedachte. Welke stappen u kunt zetten in de richting van een circulair bedrijfsmodel vertelt Erick Wuestman (stichting Circulaire Economie en expert circulair gedachtegoed). Afsluitend vertelt Monique Donker-Blacha, genomineerd voor de duurzame bouwvrouw award, over de gestelde ambities en nodigt u allen uit om de afval loze wereld werkelijkheid te maken.

Uw mening telt
Wilt u ook meer leren en meepraten over het waarmaken van circulaire ambities in de bouw? Kom dan naar de Kennissessie Slimbouwen op 30 september in Venlo.  De kennissessie vind plaats bij Sporthal Egerbos in Venlo, een recent vernieuwde sporthal geheel volgens C2C principes. Uiteraard is een rondleiding van projectarchitect Rob van Vugt (Lichtstad Architecten) door dit bijzondere gebouw ook onderdeel van het programma.

Voor meer informatie en aanmelden kunt u terecht op www.slimbouwen.nl