MOUT

In een paar maanden is de voormalige Euro-bioscoop - in 1912 gebouwd als luxe autosalon - omgetoverd… | »

Jan Bommerhuis

Het voormalige Jan Bommerhuis aan de Wibautstraat in Amsterdam werd jarenlang gehuurd door de… | »

Strijp S Blok 63

In het creatieve hart van Eindhoven zijn in 2017 aan de Philitelaan drie nieuwe woonblokken met… | »

Vechthaven

Op een prachtig gebied aan de Vecht tussen Maarssen en Oud-Zuilen zijn meerdere riante woningen… | »

NOW

Op Park 20|20 verrijst het eerste multi-tenant gebouw: NOW. Het moderne, transparante en duurzame… | »

Van Spaendonckhuis

Mede op basis van een ruime hoeveelheid ervaring in het moderniseren van bestaande bouw verkreeg… | »

«« Terug

Fotovoltaïsche zonnepanelen draaien automatisch met zon zoals zonnebloem

01-09-14

Eerste ‘Smartflower’ groeit in de Noorderkempen

Installatiebedrijf Vorsselmans uit Wuustwezel plaatste de allereerste ‘Smartflower’ op Belgische bodem bij bouwonderneming Jos Dejongh in Kalmthout. Deze zonnepanelen draaien automatisch mee met de zon als een zonnebloem. Ook de tweede installatie staat in de Noorderkempen, bij installatiebedrijf Vorsselmans zelf in Loenhout (Wuustwezel).

“De Smartflower komt uit Oostenrijk, maar wij hebben de exclusieve rechten om deze installaties te verkopen in Nederland en België. In Nederland plaatsten we er, samen met onze partner Solarselect, al 18, maar de Smartflower bij bouwonderneming Jos Dejongh in industriezone Bosduin in Kalmthout is daadwerkelijk de allereerste in België”, vertellen Mark Vorsselmans en Gert Boden van installatiebedrijf Vorsselmans.

Smartflower is de eerste, mobiele installatie met fotovoltaïsche zonnepanelen. “Dankzij een gps-gestuurd systeem volgen de zonnepanelen de stand van de zon. De Smartflower zoekt steeds als een zonnebloem waar het meeste zonlicht is en dus de grootste opbrengst te halen valt. Het systeem vouwt automatisch open en gaat ook weer dicht bij te weinig licht of te veel wind. Het bestaat uit 18 m² fotovoltaïsche zonnepanelen, goed voor een vermogen 3 kWp. Anders gezegd, ongeveer 3000 kWh of het jaarlijks verbruik van een gemiddeld gezin”, leggen Mark Vorsselmans en Gert Boden uit.

“Wij willen het groene imago van onze bouwonderneming nog versterken”, zegt Jos Dejongh. Op het dak van zijn bedrijfsgebouw in de industriezone Bosduin liggen al enkele jaren fotovoltaïsche zonnepanelen met een vermogen van 10 kWp en hij investeert via MegaWindy ook in windmolens. “Ik vind de Smartflower een knap systeem. De installatie verliep bijzonder vlot en het is ook eenvoudig te verplaatsen, mocht dat ooit nodig zijn. Leuk dat we de eerste in België zijn die een Smartflower op hun bedrijventerrein hebben.”

“We mikken op bedrijven die duurzaam willen werken, maar de Smartflower kan ook een oplossing bieden voor particulieren die geen plaats of geen geschikt dak hebben voor klassieke zonnepanelen. In Nederland staan er Smartflowers bij landbouwbedrijven of bij woningen met een rieten dak. De tweede installatie in ons land staat in Wuustwezel op ons eigen bedrijventerrein. Daar kan iedereen het altijd eens komen bekijken”, besluiten Mark Vorsselmans en Gert Boden.