Vechthaven

Op een prachtig gebied aan de Vecht tussen Maarssen en Oud-Zuilen zijn meerdere riante woningen… | »

MOUT

In een paar maanden is de voormalige Euro-bioscoop - in 1912 gebouwd als luxe autosalon - omgetoverd… | »

Strijp S Blok 63

In het creatieve hart van Eindhoven zijn in 2017 aan de Philitelaan drie nieuwe woonblokken met… | »

NOW

Op Park 20|20 verrijst het eerste multi-tenant gebouw: NOW. Het moderne, transparante en duurzame… | »

Van Spaendonckhuis

Mede op basis van een ruime hoeveelheid ervaring in het moderniseren van bestaande bouw verkreeg… | »

Jan Bommerhuis

Het voormalige Jan Bommerhuis aan de Wibautstraat in Amsterdam werd jarenlang gehuurd door de… | »

«« Terug

Nieuw paviljoen van McDonald's Rotterdam wint Iconic Awards 2015

04-09-15

Onlangs is het nieuwe paviljoen van McDonald’s op de Coolsingel 44 in Rotterdam internationaal in de prijzen gevallen. Het door Mei architects and planners ontworpen nieuwe paviljoen is winnaar in de categorie Architectuur van de Iconic Awards 2015 - ‘the whole world of architecture’, een internationale Architectuur en Design prijs voor architecten en ontwerpers, uitgeschreven door de German Design Council. De winnaar is volgens de organisatie een ‘onafhankelijk symbool van kwaliteit en hedendaagse ontwikkelingen met een excellente internationale reputatie’.

De voormalige kiosk van McDonald’s op de Coolsingel was ooit uitgeroepen tot het lelijkste gebouw van Rotterdam. Mei architects and planners kreeg de opdracht van McDonald’s om op de bestaande locatie een nieuw paviljoen te ontwerpen met een uitstraling die past bij de Coolsingel en de rijke historische omgeving. Het nieuwe gebouw is zo ontworpen zodat het achtergelegen monumentale postkantoor weer zichtbaar is. Het gebouw heeft een zo compact mogelijke kern met daaromheen een glazen gevel van 6,20 meter hoge, glaspanelen van Pilkington Optilam™ (gelaagd glas) in combinatie met Pilkington
Optiwhite™, dit is een extra helder floatglas met een laag ijzergehalte dat vrijwel kleurloos is. Pilkington Optiwhite™ is de ideale beglazing voor dit bijzondere gebouw omdat een neutrale kleur gewenst is en daarmee voldoet het gebouw aan de esthetische en veiligheidseisen. Dankzij een volledige transparante entreelobby, met ingangen aan drie zijden, loopt de openbare ruimte als het ware door in het gebouw.

Uitzicht op de Coolsingel
De balie en de open keuken zijn ingericht op de begane grond. Een stalen wenteltrap – uit één stuk –leidt vanuit de lobby naar het restaurantgedeelte op de eerste verdieping. Vanaf hier heeft de bezoeker een prachtig uitzicht op de Coolsingel.

 

Een stralend paviljoen – overdag én ’s nachts
Net als de historische gebouwen in de directe omgeving, zoals het postkantoor, het stadhuis en het Atlanta Hotel, is het paviljoen voorzien van een rijk bewerkte gevel. Er is gekozen voor uitvoering in één materiaal: goudkleurig geanodiseerd aluminium. Dit warm en chique ogende materiaal is tegelijkertijd ook hufterproof en duurzaam. Omdat McDonald’s dag en nacht open is (24/7), is ook de verschijningsvorm in het donker belangrijk.Overdag is het gebouw open en uitnodigend voor het winkelend publiek, ’s avonds straalt het gebouw om het uitgaanspubliek aan te trekken. De gevelbeplating is geperforeerd met hartvormige perforaties als een soort ‘voile’ rondom het glazen gebouw, waardoor het licht naar buiten straalt. De perforaties verbeelden een mensenmenigte op de Coolsingel. De nieuwe McDonald’s is immers gebouwd voor de Rotterdammers, die er nu weer een reden bij hebben om trots te zijn op hun stad.

Fotografie: Jeroen Musch