Vechthaven

Op een prachtig gebied aan de Vecht tussen Maarssen en Oud-Zuilen zijn meerdere riante woningen… | »

Strijp S Blok 63

In het creatieve hart van Eindhoven zijn in 2017 aan de Philitelaan drie nieuwe woonblokken met… | »

NOW

Op Park 20|20 verrijst het eerste multi-tenant gebouw: NOW. Het moderne, transparante en duurzame… | »

Van Spaendonckhuis

Mede op basis van een ruime hoeveelheid ervaring in het moderniseren van bestaande bouw verkreeg… | »

Jan Bommerhuis

Het voormalige Jan Bommerhuis aan de Wibautstraat in Amsterdam werd jarenlang gehuurd door de… | »

MOUT

In een paar maanden is de voormalige Euro-bioscoop - in 1912 gebouwd als luxe autosalon - omgetoverd… | »

«« Terug

Uitspraak kamerverhuurbrand Leeuwarden vraagt om actie

04-08-17

Het OM gaat niet in beroep tegen de vrijspraak van de eigenaar van een pand in het centrum van Leeuwarden na een fatale brand in 2013. Dit is mede gebaseerd op het feit dat er geen wettelijke keuringsplicht of keurmerk is voor brandveiligheid in een dergelijk pand. Zeer opmerkelijk vindt SKW-Certificatie dat kwaliteitscertificaten voor bouwen en wonen ontwikkelt en verstrekt. 

 

“Een aantal jaar geleden is er naar aanleiding van een grote brand in Den Haag een norm (BRL 9905) ontwikkeld voor kamerverhuur”, zegt Willem Englebert, certificatiemanager bij SKW-Certificatie. “Juist om dit soort drama’s te voorkomen. Hierin zijn ook brandveiligheidseisen opgenomen. Een verhuurder wordt hier tweejaarlijks op gekeurd en krijgt bij goedkeuring het procescertificaat ‘Verhuren van Onzelfstandige Woonruimte’. Steeds meer kamerverhuurders beschikten destijds over een dergelijk certificaat. Er bestaat dus wel een keurmerk, maar dit is wettelijk niet verplicht. En sinds de verlichting van wettelijke normen in het Bouwbesluit 2012, zien helaas veel verhuurders hiervan af.”

 

In 2012 is het Bouwbesluit gewijzigd. Verhuurders van panden met minder dan vijf huurders hebben slechts nog een Meldingsplicht bij de gemeenten dat in hun pand aan alle wettelijke eisen is voldaan. Het is aan de gemeenten om te handhaven, maar  vanwege capaciteitsgebrek en beperkte financiële middelen gebeurt dit vaak niet of te weinig. 

 

In het onderhavige geval blijkt dat een verhuurder niet kon weten dat hij niet aan de wettelijke eisen voldeed. Met een specifieke keuring zou dit wel geconstateerd zijn. En juist dit vindt Englebert van SKW Certificatie uitermate frustrerend. “Samen met de vier grote steden, woningcorporaties en particuliere beleggers in vastgoed is deze beoordelingsrichtlijn voor het Verhuren van Onzelfstandige Woonruimte ontwikkeld. Sinds de versoepeling van de wetgeving kiezen steeds minder kamerverhuurders voor certificatie en dat is jammer, zeker als in de praktijk blijkt dat gemeenten ook niet in staat zijn om voldoende te handhaven. Hopelijk zijn er veel kamerverhuurders die naar aanleiding hiervan weer vrijwillig kiezen voor certificering. Maar het wordt tijd voor een wettelijke keuringsplicht, want alleen met een goede handhaving wordt wetgeving nageleefd en kunnen in de toekomst hopelijk slachtoffers voorkomen worden.” 

 

SKW Certificatie ontwikkelt en verstrekt certificaten onder andere voor de sector Wonen. Zij ontwikkelde samen met partners uit de markt de BRL 9905 NATIONALE BEOORDELINGSRICHTLIJN VOOR HET PROCESCERTIFICAAT VOOR HET Verhuren van Onzelfstandige Woonruimte. De BRL 9905 is te vinden op de website van SKW-Certificatie