Vechthaven

Op een prachtig gebied aan de Vecht tussen Maarssen en Oud-Zuilen zijn meerdere riante woningen… | »

Strijp S Blok 63

In het creatieve hart van Eindhoven zijn in 2017 aan de Philitelaan drie nieuwe woonblokken met… | »

NOW

Op Park 20|20 verrijst het eerste multi-tenant gebouw: NOW. Het moderne, transparante en duurzame… | »

Jan Bommerhuis

Het voormalige Jan Bommerhuis aan de Wibautstraat in Amsterdam werd jarenlang gehuurd door de… | »

Van Spaendonckhuis

Mede op basis van een ruime hoeveelheid ervaring in het moderniseren van bestaande bouw verkreeg… | »

MOUT

In een paar maanden is de voormalige Euro-bioscoop - in 1912 gebouwd als luxe autosalon - omgetoverd… | »

«« Terug

Unieke nieuwe testwand voor na-isolatie

06-09-16

Op 1 september jl. is de nieuwe testwand voor na-isolatie van SKG-IKOB in Geldermalsen geopend door dhr. R. van Boxtel, voorzitter van VENIN (Vereniging van Erkende Na-Isolatiebedrijven in Nederland). De wand is bedoeld om zowel de producten en machines te keuren en om het uitvoerend personeel van na-isolatiebedrijven op te leiden.

 

De testwand is speciaal ontworpen om minerale wol voor de toepassing als na-isolatiemateriaal te testen en is uniek in Nederland. Het is de enige permanente testopstelling voor na-isolatiemateriaal in Nederland. In de testwand zijn meerdere boorgaten aangebracht zodat de vulling met verschillende boorpatronen getest kan worden. Door toepassing van verschillende passtukken is ook de diameter van het vulgat variabel. Ook de spouwbreedte is variabel instelbaar waardoor alle voorkomende spouwbreedtes na te bootsen zijn. Gecontroleerd wordt of de spouw homogeen wordt gevuld en of de ‘pakking’ van de minerale wol juist is. Dit gebeurt met een speciaal ontwikkelde drukmeter die op kritische punten wordt ingebracht.  

 

Bij een positief testresultaat wordt een systeem (materiaal, machine-instellingen, boorpatroon en boordiameter) van minerale wol vastgelegd. Tijdens de controlekeuringen van het KOMO-procescertificaat op de bouw worden deze variabelen gecontroleerd.

 

Daarnaast zal de testwand in de toekomst gebruikt worden om nieuwe innovaties te testen. Tevens dient de wand voor het opleiden van vaklieden en het uitvoeren van praktijkexamens.

 

VENIN ondersteunt het initiatief van harte en heeft dit bezegeld door de testwand formeel te openen. De brancheorganisatie stimuleert het onderzoek en de kwaliteitsborging van na-isolatie en levert een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de richtlijnen voor de KOMO-certificatie.

 

De opening is mede mogelijk gemaakt met behulp van Isolatiebedrijf Pluimers en Knauf Insulation.

 

Foto: Rob van Boxtel (voorzitter VENIN) vult het eerste gat met minerale wol.