MOUT

In een paar maanden is de voormalige Euro-bioscoop - in 1912 gebouwd als luxe autosalon - omgetoverd… | »

NOW

Op Park 20|20 verrijst het eerste multi-tenant gebouw: NOW. Het moderne, transparante en duurzame… | »

Jan Bommerhuis

Het voormalige Jan Bommerhuis aan de Wibautstraat in Amsterdam werd jarenlang gehuurd door de… | »

Vechthaven

Op een prachtig gebied aan de Vecht tussen Maarssen en Oud-Zuilen zijn meerdere riante woningen… | »

Strijp S Blok 63

In het creatieve hart van Eindhoven zijn in 2017 aan de Philitelaan drie nieuwe woonblokken met… | »

Van Spaendonckhuis

Mede op basis van een ruime hoeveelheid ervaring in het moderniseren van bestaande bouw verkreeg… | »

«« Terug

Veelbelovende oogst inzendingen Beste Gebouw van het Jaar 2016

17-03-16

In totaal dingen 125 gebouwen mee naar de titel ‘Beste Gebouw van het Jaar 2016’. 14 maart 2016 sloot de inzendtermijn van de wedstrijd, georganiseerd door branchevereniging, de BNA. ‘De kwaliteit ziet er op het eerste gezicht goed uit,’ volgens BNA-directeur Fred Schoorl, ‘er doen bekende projecten mee zoals WaterCampus, Arnhem Centraal, het Timmerhuis en de McDonald’s in Rotterdam. Wat bijzonder is dat er dit jaar ook kleinere projecten meedoen in de categorie Leefbaarheid & Sociale Cohesie: gebouwen die bijdragen aan de ‘kleefkracht’ van bewoners in wijken.’

 

Meeste inzendingen in categorie Stimulerende Omgevingen
De meeste inzendingen vallen dit jaar binnen de categorie Stimulerende Omgevingen met 43 projecten, gevolgd door 36 projecten in Identiteit & Icoonwaarde, 32 projecten in Leefbaarheid & Sociale Cohesie. Afsluiter dit jaar is de categorie Particuliere Woonbeleving met 14 inzendingen.

 

30 maart genomineerden bekend
Nu de deelnemende gebouwen bekend zijn, is het de beurt aan de juryvoorzitter Hanneke Groenteman en de overige juryleden Roelof Bleker (Dijkgraaf), Mels Crouwel (architect en partner Benthem Crouwel), Ronald Huikeshoven (directeur AM), Reimar von Meding (architect en partner KAW architecten) en Maaike Westinga (architect en partner TenBrasWestinga Architecten). Op 30 maart maakt de branchevereniging van Nederlandse architectenbureaus de genomineerde gebouwen bekend. Op 19 mei volgt de uitreiking in de Tolhuistuin te Amsterdam.

 

Publieksprijs
De bekendmaking van de genomineerden is tevens het startschot voor de Publieksprijs. In samenwerking met mediapartner Elsevier kan iedereen stemmen op zijn of haar favoriete gebouw. Hierdoor maken alle genomineerden kans om ook met de Publieksprijs naar huis te gaan. Onder de stemmers wordt een prijs verloot.

 

Het VMRG-Keurmerk is partner van de BNA en co-sponsor van het Beste Gebouw van het Jaar.