Jan Bommerhuis

Het voormalige Jan Bommerhuis aan de Wibautstraat in Amsterdam werd jarenlang gehuurd door de… | »

Entreegebouw Keukenhof

De wereldwijd bekende bloemententoonstelling Keukenhof heeft een volledig nieuw entreegebouw dat… | »

Musis Sacrum

De parkdeuren van vijf bij acht meter elk, zijn niet de enige onderscheidende kwaliteit van het… | »

Motel One

Motel One, gelegen op een fraaie locatie recht tegenover de hoofdingang van de RAI te Amsterdam is… | »

Stadskantoor Timmerhuis

Stadskantoor Timmerhuis in Rotterdam was een project voor zowel Rollecate als GevelBeheer-… | »

MOUT

In een paar maanden is de voormalige Euro-bioscoop - in 1912 gebouwd als luxe autosalon - omgetoverd… | »

Vechthaven

Op een prachtig gebied aan de Vecht tussen Maarssen en Oud-Zuilen zijn meerdere riante woningen… | »

JT Bioscoop

Met de komst van de nieuwe JT-bioscoop in Hilversum is één van de grootste en meest geavanceerde… | »

B*Mine / Toren 1 Overhoeks

B*Mine Amsterdam: Één partij aan de gevel voor optimale bouwsnelheidAmsterdam heeft er een nieuwe… | »

Particuliere woning

De uitdaging en het onderscheidend vermogen van dit ontwerp zocht de architect in de bijzondere… | »

«« Terug

Ventilatie én zonwering voor woonzorgcomplex Margaretha

15-11-13

Tijdens de ingrijpende nieuwbouw- en renovatiewerkzaamheden aan het woonzorgcomplex Margaretha in Kampen, werd ook de ventilatie onder handen genomen. Dankzij de integratie van de CO2-gestuurde DucoTwinTronic 120 Cap werden zowel ventilatie én zonwering in één en hetzelfde product gecombineerd.

Het verzorgingshuis Margaretha, in het hartje van de oude binnenstad van Kampen, wordt in verschillende fases geheel vernieuwd. Het woonzorgconcern IJsselheem gaat samen met woningcorporatie deltaWonen voor een duurzame nieuwbouw en renovatie in verschillende fases. Het nieuwe Margaretha biedt straks onderdak aan 31 huurappartementen, 19 ruime koopappartementen en 61 zorgeenheden. Kortom, een woonplek voor mensen met of zonder directe zorgvraag.

Duurzaamheid centraal
In een eerste fase werden reeds een aantal zorgwoningen onder handen genomen. Ondertussen is er ook gestart met de sloop van het oude gedeelte en begin 2014 start de tweede fase van de nieuwbouw. Het doel van het totaal vernieuwde zorgcomplex is om zo weinig mogelijk energie te verbruiken en daarvoor worden allerlei efficiënte technieken ingezet. Voor de verwarming wordt er bijvoorbeeld een beroep gedaan op warmte- en koudeopslag in de bodem. In de zomer wordt koude uit de bodem gehaald om het gebouw te koelen bij warm weer en in de winter andersom. Overschotten aan warmte worden immers opgeslagen in gesloten bodemcollectoren. Warmtepompen benutten op hun beurt de energie uit het grondwater voor een hogere temperatuur bij het verwarmen. Als aanvulling op de bodemcollectoren, komen er ook zonnepanelen op het dak. Een groen dak of vegetatiedak moet de CO2-uitstoot deels opnemen en filteren. Bovendien vangen de planten ook rondvliegende stofdeeltjes of pollen op én heeft een groen dak een sterk isolerende werking.

Ventilatie én zonwering voor een gezond binnenklimaat
Het binnenklimaat in een woonzorgcomplex is vanzelfsprekend van groot belang. Net daarom werd daar tijdens de renovatie in de eerste fase veel aandacht aan besteed. Een combinatie van zowel ventilatie als zonwering zijn alvast twee belangrijke elementen die kunnen bijdragen tot een hoog leefbaarheidsniveau.