Strijp S Blok 63

In het creatieve hart van Eindhoven zijn in 2017 aan de Philitelaan drie nieuwe woonblokken met… | »

MOUT

In een paar maanden is de voormalige Euro-bioscoop - in 1912 gebouwd als luxe autosalon - omgetoverd… | »

Jan Bommerhuis

Het voormalige Jan Bommerhuis aan de Wibautstraat in Amsterdam werd jarenlang gehuurd door de… | »

NOW

Op Park 20|20 verrijst het eerste multi-tenant gebouw: NOW. Het moderne, transparante en duurzame… | »

Vechthaven

Op een prachtig gebied aan de Vecht tussen Maarssen en Oud-Zuilen zijn meerdere riante woningen… | »

Van Spaendonckhuis

Mede op basis van een ruime hoeveelheid ervaring in het moderniseren van bestaande bouw verkreeg… | »

«« Terug

Vorsselmans en De Groot & Visser bouwen samen mee aan nieuwe penitentiaire inrichting in Zaanstad

02-10-14

Gevelconstructeurs Vorsselmans uit Loenhout (België) en De Groot & Visser uit Gorinchem (Nederland) slaan de handen in elkaar bij de bouw van een nieuwe penitentiaire inrichting in het Noord-Hollandse Zaanstad. De specifieke technische eisen, in combinatie met de hoge bouwsnelheid, hebben ertoe geleid dat beide gevelexperts hun krachten en kennis bundelen in de vennootschap “VGV Façades”. De totale gevel zal in maart 2015 gemonteerd zijn.

Pi2
Ballast Nedam en Imtech verwezenlijken onder de consortiumnaam “Pi2” de nieuwbouw van een penitentiaire inrichting in Zaanstad. De nieuwe inrichting zal plaats bieden aan ruim 1.000 gedetineerden.

Bijzondere eisen
Het humane aspect is in het ontwerp volop aanwezig. Zo kijkt elke cel uit op een binnentuin, en is het door de oriëntatie niet mogelijk om vanuit de ene cel in de andere te kijken. Dankzij een bijzondere glassamenstelling om de gewenste uitbraakweerstand te bieden, zijn traditionele tralies of hekwerken
voor de celramen niet meer nodig. Veiligheid is een belangrijk ontwerpthema. Omwille van de specifieke gebruikersdoelgroep worden er bijzonder zware eisen aan de gevels gesteld. Zo ontstaat er een mengeling van in- en
uitbraakwerendheid, brandwerendheid en kogelwerendheid (tot en met het zwaarste kaliber dat omschreven wordt in de Europese normering). Ook voor de deuren gelden bijzondere eisen (voor brand-, vlucht- en gijzelingsfuncties).

VGV Façades
Omwille van de hoge technische eisen en de bouwsnelheid hebben Vorsselmans en De Groot & Visser samen de vennootschap VGV Façades opgericht. VGV Façades zal 696 celramen en meer dan 1.130 vliesgevelelementen, deuren, lichtstraten, entreegehelen en patio’s realiseren in een totale doorlooptijd van zes maanden. De gevel zal in maart 2015 klaar zijn. VGV Façades heeft gelukkig reeds in een vroeg stadium levensduurgericht mee kunnen denken over systeemkeuzes en oppervlaktebehandeling. In dit soort omgevingen wordt een zekere robuustheid en molestbestendigheid van de gevel verwacht, hetgeen leidde tot een aangepast ontwerp. Daarmee is
een optimale veiligheid gegarandeerd.

Vorsselmans en De Groot & Visser
Vorsselmans nv uit Loenhout is al meer dan 40 jaar specialist in aluminium ramen, complexe gevelconstructies en zonnepanelen (www.vorsselmans.be).
De Groot & Visser BV uit Gorinchem is sinds 1980 uitgegroeid tot één van de grootste gevelbouwers van Nederland (www.gv.nl).

Bouwconsortium: Pi2 (Ballast en Imtech) / Opdrachtgever: Rijksvastgoedbedrijf Nederland – Ministerie van Veiligheid en Justitie (Dienst Justitiële Inrichtingen) / Architect: EGM Architecten en Mecanoo Architecten / Gevels: VGV Façades (vof Vorsselmans en De Groot & Visser)