Van Spaendonckhuis

Mede op basis van een ruime hoeveelheid ervaring in het moderniseren van bestaande bouw verkreeg… | »

Strijp S Blok 63

In het creatieve hart van Eindhoven zijn in 2017 aan de Philitelaan drie nieuwe woonblokken met… | »

Vechthaven

Op een prachtig gebied aan de Vecht tussen Maarssen en Oud-Zuilen zijn meerdere riante woningen… | »

Jan Bommerhuis

Het voormalige Jan Bommerhuis aan de Wibautstraat in Amsterdam werd jarenlang gehuurd door de… | »

MOUT

In een paar maanden is de voormalige Euro-bioscoop - in 1912 gebouwd als luxe autosalon - omgetoverd… | »

NOW

Op Park 20|20 verrijst het eerste multi-tenant gebouw: NOW. Het moderne, transparante en duurzame… | »

«« Terug

Event 'Verbeteren en Herbestemmen' op 30 oktober a.s.

14-07-14

Op 30 oktober 2014 vindt het jaarlijks evenement van het Platform “Bouwmaterialen en Innovatie” plaats in Het Magazijn te Den Haag, met als thema Verbeteren en Herbestemmen.

De bouwsector zal het in de nabije toekomst moeten hebben van verbeteren en herbestemmen. Bestaande bouw moet verbeterd worden op basis van de moderne normen en indien nodig zullen gebouwen aangepast moeten worden voor een nieuwe bestemming. Architectenbureaus ervaren deze ontwikkelingen in hun opdrachtenportefeuille. Bouwen wordt steeds minder nieuw bouwen en steeds vaker voort bouwen.

Een eerste oorzaak van deze trend is dat afbreken te beschouwen is als kapitaalvernietiging. We kunnen ons dat financieel niet meer permitteren. De tweede oorzaak is dat afbreken altijd te beschouwen is als vernietiging van cultureel erfgoed. Zelfs slecht ontworpen erfgoed heeft een visuele functie verworven in de gebouwde omgeving die je niet altijd ongestraft kan verwijderen. Ten derde betekent afbreken altijd schade aan het milieu, bijvoorbeeld in de vorm van een aanzienlijke CO2 belasting.
In de organisatie van deze dag  participeren diverse instanties die elk een sessie van een uur verzorgen in het plenaire deel en de negen parallelsessies. Tot deze instanties behoren de Stichting Material Design, Booosting, het Koninklijk Instituut van Ingenieurs, de TU-Delft, De Rijksdienst Cultureel Erfgoed, De VMRG, Heijmans, Slim Bouwen, M2i, de NAM, Uitgeverij SJP en AL Events. 

Voor elk wat wils
Het onderwerp wordt vanuit drie invalshoeken benaderd. Te weten materiaalinnovatie, ontwerpen & construeren en maatschappij & cultuur. Het lezingenprogramma wordt gevolgd door een forumdiscussie en een borrel. 
Het is mogelijk afzonderlijk in te schrijven voor het dag- en avondprogramma. Het avondprogramma bestaat uit een diner, verzorgd door de in Het Magazijn gevestigde Horeca Academie en een tafelrede door architect Cees Dam, gevolgd door feest met live muziek. 
Details vindt U op www.bouwmaterialeneninnovatie.nl

Den Haag als voorbeeld
Dat het evenement in Den Haag plaats vindt is niet toevallig. In deze stad spelen immers veel vraagstukken rond verbeteren en herbestemmen. Denk aan de leegstaande ministeries, de herbestemming van industrie terrein De Binckhorst  en, wat te doen met de theaters aan het Spui?
Als een van de keynote speakers is dan ook de voorzitter van de Stadspartij, Joris Wijsmuller uitgenodigd die expliciete ideeën over verbeteren en herbestemmen heeft. Ook de locatie van het evenement is niet toevallig. Het is het herbestemde magazijn van de elektriciteitscentrale aan het Esperantoplein in Den Haag. Architect Hans Kuiper van KOW heeft hier ooit de Nieuwe Stadsprijs Den Haag 2001 mee gewonnen evenals een nominatie voor de Nationale Renovatie Prijs 2001.

Inschrijven:
Informatie over de dag kunt U vinden op www.bouwmaterialeneninnovatie.nl .
Bij inschrijving wordtu doorgelinkt naar de site van het Koninklijk Instituut voor Ingenieurs. De kosten bedragen 175 Euro voor de dag en 115 Euro voor de avond. Leden cq aangeslotenen en medewerkers van de participerende instanties betalen 95 Euro voor de dag en eveneens 95 Euro voor de avond. Studenten kunnen zich inschrijven voor het dagprogramma voor 45 Euro.