NOW

Op Park 20|20 verrijst het eerste multi-tenant gebouw: NOW. Het moderne, transparante en duurzame… | »

Vechthaven

Op een prachtig gebied aan de Vecht tussen Maarssen en Oud-Zuilen zijn meerdere riante woningen… | »

Jan Bommerhuis

Het voormalige Jan Bommerhuis aan de Wibautstraat in Amsterdam werd jarenlang gehuurd door de… | »

Van Spaendonckhuis

Mede op basis van een ruime hoeveelheid ervaring in het moderniseren van bestaande bouw verkreeg… | »

Strijp S Blok 63

In het creatieve hart van Eindhoven zijn in 2017 aan de Philitelaan drie nieuwe woonblokken met… | »

MOUT

In een paar maanden is de voormalige Euro-bioscoop - in 1912 gebouwd als luxe autosalon - omgetoverd… | »

«« Terug

Feestelijke viering House of Tomorrow Today

30-09-14

Na een innovatief proces geleid door bouwregisseur Harry van Heeswijk van An Archi is in Sterksel het eerste House of Tomorrow Today (HoTT) opgeleverd. HoTT staat voor een gezonde woning, met prettig leefklimaat, die ook nog eens adaptief en zeer duurzaam is. Om deze prestatie te beklinken, zijn de partijen betrokken bij het ontwerp en bouwproces afgelopen maandag 22 september bijeengekomen om samen met de bewoners Jos en Karin Lichtenberg het glas te heffen. Het resultaat mag er wezen! 

House of Tomorrow Today
Het House of Tomorrow Today is een uniek concept voor de woningbouw. De opdrachtgever Jos Lichtenberg heeft vanaf het initiatief zeer hoge ambities voor de woning bij het team neergelegd. Zo dient de woning actief te zijn, dient men er gezond te kunnen leven met voldoende licht en lucht. Een woning die energieneutraal is en de footprint van het gebruik verkleint. De opdrachtgever wilde tevens een woning die flexibel is en kan veranderen met de veranderende behoefte van de gebruiker. Dit resultaat is bereikt door de visies van Slimbouwen en Active House met elkaar te combineren. Maar ook door het project uit te laten voeren door de juiste bedrijven met goede kennis en kunde voor het realiseren van de opgave. Al met al is de woning een proeftuin geweest voor toekomstgericht denken, waarbij vanuit het totaalconcept marktpartijen gericht zijn uitgenodigd, om mee te werken aan de realisatie van het HoTT. Soms met bestaande innovaties, slim bijeen gebracht, soms met compleet nieuwe producten. De woning is namelijk niet ontwikkeld als doel op zich, maar als tussenstap onderweg naar morgen. Vandaar dat de woning House of Tomorrow Today (HoTT) is gedoopt.

Slimbouwen
De filosofie van Slimbouwen ligt aan de basis van het project. Slimbouwen reset het traditionele bouwproces en bouwt het vervolgens weer op met vier bouwstenen: het casco, de schil, de installaties en de afbouw. Vroegtijdig in het ontwerpproces worden partijen op basis van hun expertise uitgenodigd om hun kennis te delen. Zo komt men tot een optimaal integraal ontwerp. Het bouwproces zelf wordt gecoördineerd door een bouwregiseur. Aan het hoofd van iedere bouwsteen staat een lokethouder en tussen iedere bouwfase vindt idealiter een oplevering plaats. Zo kan er worden gestuurd op kwaliteit, en worden eventuele fouten of maatafwijkingen vroegtijdig gevonden en opgelost. Vertrouwen in elkaar en verantwoordelijkheid naar elkaar ligt aan de basis van de samenwerking. De filosofie van Slimbouwen is ondergebracht in een stichting. Zo verbindt, innoveert, inspireert en daagt Slimbouwen uit. 


HoTT naar morgen
HoTT stopt niet bij het realiseren van het eerste HoTT project. Het bouwproces is vastgelegd door middel van een Time Lapse camera. In de woningen hangen allerlei sensoren die het gebruik meten. Zo wordt op allerlei manieren kennis verzameld die wordt gebruikt om het HoTT concept verder door te ontwikkelen. Dit gebeurt in de HoTT Community die is ondergebracht bij Slimbouwen. Met de realisatie van de eerste woning, is een stap gezet met het ontwikkelen van duurzame en energieleverende HoTT woningen. Het concept wordt niet alleen toegankelijk voor vrijstaande woningen, maar wordt momenteel ook doorontwikkeld voor toepassing op rijtjeswoningen. De toekomst biedt kansen om het concept nog verder door te ontwikkelen voor kantoorpanden en scholen, ziekenhuizen en andere gebruiksvormen.
 

HoTT Bezichtigen?
Het eerste HoTT is open gesteld voor het publiek. Heeft u interesse in een bezichtiging, dan kunt u contact opnemen met Stichting Slimbouwen. Slimbouwen beheert de agenda en organiseert periodiek bijeenkomsten en rondleidingen, zodat de kennis van het eerste HoTT  breder wordt verspreid in de markt.