Vechthaven

Op een prachtig gebied aan de Vecht tussen Maarssen en Oud-Zuilen zijn meerdere riante woningen… | »

Jan Bommerhuis

Het voormalige Jan Bommerhuis aan de Wibautstraat in Amsterdam werd jarenlang gehuurd door de… | »

Strijp S Blok 63

In het creatieve hart van Eindhoven zijn in 2017 aan de Philitelaan drie nieuwe woonblokken met… | »

Van Spaendonckhuis

Mede op basis van een ruime hoeveelheid ervaring in het moderniseren van bestaande bouw verkreeg… | »

NOW

Op Park 20|20 verrijst het eerste multi-tenant gebouw: NOW. Het moderne, transparante en duurzame… | »

MOUT

In een paar maanden is de voormalige Euro-bioscoop - in 1912 gebouwd als luxe autosalon - omgetoverd… | »

«« Terug

Inhuldiging van de AGC Glass Building

01-10-14

Op 30 september huldigde AGC Glass Europe haar nieuwe hoofdkantoor in dat de naam AGC Glass Building kreeg. Dat gebeurde in aanwezigheid van tal van vertegenwoordigers uit de industriële, de politieke en de bedrijfswereld en van de pers. Dit bijna energieneutrale gebouw is gelegen in Louvain-la-Neuve, 25 km ten zuiden van Brussel. In de AGC Glass Building, die ongeveer 500 personen kan huisvesten, zitten nu alle administratieve en centrale diensten van AGC samen die vroeger over verschillende locaties in het land gespreid waren.

Duurzaamheid en comfort   
Het gebouw kreeg de BREEAM-certificatie ‘uitstekend’ in de ontwerpfase en kan dan ook een omzeggens neutrale energiebalans voorleggen. Het beperkte energieverbruik (o.a. voor verwarming, koeling en kunstlicht) wordt grotendeels gecompenseerd door de groene stroom die de 900 fotovoltaïsche panelen op het dak produceren en door gebruik te maken van geothermie. In zijn inhuldigingstoespraak verheugde Jean-François Heris, CEO van AGC Glass Europe en Voorzitter van de Union Wallonne des Entreprises, er zich over dat de keuze van hoogtechnologische glasoplossingen (meer dan 13.000 m² AGC-glas) een doorslaggevende rol speelde in het duurzame en innovatieve karakter van het hoofdkantoor. Professor David Strong, auteur van een studie over de voordelen van daglicht voor de bewoners van gebouwen, voegde daar trouwens aan toe: “Dit gebouw werd zo ontworpen dat dankzij grote glaspartijen men op elke werkplek naar buiten kan kijken en daglicht van hoge kwaliteit heeft. Het spoort dus met de nieuwe generatie van duurzaam bouwen met meer aandacht voor het welzijn van de bewoners.”

Glasinnovatie    
Het gebouw is opgetrokken op pijlers, met parkeerruimte op de begane grond, en onderscheidt zich aan de buitenkant door een dubbele glasgevel. De binnenschil bestaat uit dubbele beglazing van extra-blank glas met superisolerende coatings en zonwering. De buitenschil is dynamisch en enig in zijn soort, met mobiele, glazen lamellen voorzien van witte stroken die afwisselend op de binnen- en buitenzijde zijn gezeefdrukt. Ze passen automatisch hun stand aan de bewegingen van de zon aan en optimaliseren zo de inval van daglicht, zonwering en warmteconfort. Binnen huisvest het gebouw op twee verdiepingen kantoren, een conferentiecentrum, een restaurant, terrassen en tuinen-patio’s, centraal verbonden door een indrukwekkende binnengalerij, met een auditorium.

De AGC Glass Building is het werk van het architectenbureau Samyn & Partners en BEAI, in samenwerking met algemeen aannemer Van Roey. Het werd gefinancierd door Axa Belgium die het aan AGC verhuurt met een huurovereenkomst van 15 jaar.