Strijp S Blok 63

In het creatieve hart van Eindhoven zijn in 2017 aan de Philitelaan drie nieuwe woonblokken met… | »

NOW

Op Park 20|20 verrijst het eerste multi-tenant gebouw: NOW. Het moderne, transparante en duurzame… | »

Jan Bommerhuis

Het voormalige Jan Bommerhuis aan de Wibautstraat in Amsterdam werd jarenlang gehuurd door de… | »

Van Spaendonckhuis

Mede op basis van een ruime hoeveelheid ervaring in het moderniseren van bestaande bouw verkreeg… | »

Vechthaven

Op een prachtig gebied aan de Vecht tussen Maarssen en Oud-Zuilen zijn meerdere riante woningen… | »

MOUT

In een paar maanden is de voormalige Euro-bioscoop - in 1912 gebouwd als luxe autosalon - omgetoverd… | »

«« Terug

Parkeergarage als duinlandschap is BNA Beste Gebouw van het Jaar 2016

20-05-16

De winnaar van BNA Beste Gebouw van het Jaar is de ondergrondse parkeergarage in Katwijk aan Zee. Het bouwwerk, bijna onzichtbaar in de duinen, is gekozen uit de in totaal acht genomineerden. Een team van architecten, stedenbouwers, landschapsarchitecten en ingenieurs van Royal HaskoningDHV hebben in opdracht van de gemeente Katwijk in twee jaar tijd de parkeergarage ontworpen en gebouwd. Deze parkeergarage staat in de  nieuwe Nederlandse  traditie om te ‘bouwen met natuur’ als antwoord op  de stijgende zeespiegel en een kwaliteitsrijke kust. De Publieksprijs gaat dit jaar ook naar de Ondergrondse Parkeergarage Katwijk aan Zee.

Het juryrapport over de winnaar Ondergrondse Parkeergarage Katwijk aan Zee:

Juryvoorzitter Hanneke Groenteman: “De parkeergarage is grensverleggend omdat het niet alleen een excellent bouwwerk is, maar ook laat zien hoe Nederland in de toekomst om moet gaan met de inrichting van onze kust.” De Ondergrondse Parkeergarage wint als beste gebouw de 11e editie van de in totaal 125 inzendingen.

 

De jury vindt de parkeergarage een ‘geweldig mooi object’, dat door zijn landschappelijke inpassing op krachtige wijze het dorp met de zee verbindt. Door de blik van straat te halen en vervolgens ondergronds de parkeercapaciteit te vergroten, is de karakteristieke boulevard behouden, en de identiteit van het dorp versterkt. Tegelijk kunnen op deze manier meer mensen het strand en het winkelcentrum bezoeken, wat de lokale economie ten goede komt. De dubbelsprong die op deze manier is gemaakt, vindt de jury zeer inspirerend in het kader van het bouwen aan de kust, waar men toch vaak zwicht voor grootschalige ontwikkelingen, ten koste van het landschap.

 

Het gebouw zit zowel boven- als ondergronds goed in elkaar; de verlichting, de looplijnen, de positie van de kolommen – over elk detail is nagedacht en de uitvoering is nagenoeg vlekkeloos. De jury ziet in dit project het bewijs dat je met vereende krachten meer kunt bereiken dan vanuit afzonderlijke disciplines; ook wat dat betreft is dit project voorbeeldstellend.

 

Royal HaskoningDHV staat voor het ontwerp, Ballast Nedam / Rohde Nielsen Nieuwegein is de aannemer en de gemeente Katwijk is de opdrachtgever. BNA Beste Gebouw van het Jaar 2016 is een prijs voor architectenbureau en opdrachtgever.

 

Ondergrondse Parkeergarage Katwijk aan Zee ook favoriet van het publiek

In een periode van vijf weken hebben 5300 mensen op hun favoriet gestemd. Net als bij de vakjury lag de voorkeur bij de Ondergrondse Parkeergarage en zijn zij de winnaar van de Publieksprijs.

 

Drie categoriewinnaars

Elke categorie met genomineerden kent een categoriewinnaar. Dit zijn:

• Tennisclub IJburg in Amsterdam van MVRDV (Identiteit & Icoonwaarde)

• Kerkje Klein Wetsinge in Winsum van Jelle de Jong architecten (Leefbaarheid & Sociale Cohesie)

• KWR in Nieuwegein van architectenbureau cepezed (Stimulerende Omgevingen)

 

Het VMRG-Keurmerk is Official Partner van BNA en co-sponsor van BNA Beste Gebouw van het Jaar 2016

 

 Foto: Luuk Kramer