JT Bioscoop

Met de komst van de nieuwe JT-bioscoop in Hilversum is één van de grootste en meest geavanceerde… | »

Stadskantoor Timmerhuis

Stadskantoor Timmerhuis in Rotterdam was een project voor zowel Rollecate als GevelBeheer-… | »

B*Mine / Toren 1 Overhoeks

B*Mine Amsterdam: Één partij aan de gevel voor optimale bouwsnelheidAmsterdam heeft er een nieuwe… | »

Jan Bommerhuis

Het voormalige Jan Bommerhuis aan de Wibautstraat in Amsterdam werd jarenlang gehuurd door de… | »

Telesto

Kantorenpaviljoen Telesto aan de Fred. Roeskestraat is een toplocatie in Amsterdam.   Het kantoor… | »

NOW

Op Park 20|20 verrijst het eerste multi-tenant gebouw: NOW. Het moderne, transparante en duurzame… | »

Musis Sacrum

De parkdeuren van vijf bij acht meter elk, zijn niet de enige onderscheidende kwaliteit van het… | »

Strijp S Blok 63

In het creatieve hart van Eindhoven zijn in 2017 aan de Philitelaan drie nieuwe woonblokken met… | »

Entreegebouw Keukenhof

De wereldwijd bekende bloemententoonstelling Keukenhof heeft een volledig nieuw entreegebouw dat… | »

Vechthaven

Op een prachtig gebied aan de Vecht tussen Maarssen en Oud-Zuilen zijn meerdere riante woningen… | »

«« Terug

Solarlux & Solar Decathlon Europe 2014

16-06-14

Renoveren of toch slopen? Miljoenen oude gebouwen zijn slecht geïsoleerd en donker en voor hedendaagse begrippen niet ruim genoeg. Studenten van de Technische Universiteit Delft zetten in op een snelle renovatie: met een 'tweede huid'  brengen zij de typische Nederlandse huizen weer in topconditie, zonder dat de bewoners tijdens de verbouwing de woning moeten verlaten. Daarom is het project "Prêt-à-loger" genaamd. 

Met de deelname aan de competitie "Solar Decathlon Europe 2014" willen de studenten bewijzen dat met hun methode de oude huizen zelfs energie-neutraal kunnen worden. Twintig interdisciplinaire studententeams van over de hele wereld bouwen in de zomer hun prototype, op ware grootte, op in Versailles (FR). Technisch innovatieve huizen, waarbij de zon de enige energiebron vormt en de woning tevens groot wooncomfort moet bieden. De TU Delft bouwt een typisch 60-jaren Nederlands rijtjeshuis na met een extra schil om de slechte isolatie te verhelpen. 

Op de zuidkant van het prototype hebben de studenten een glazen veranda gebouwd, die als een warmtebuffer fungeert. Het glazen dak strekt zich uit tot de gevel en is uitgerust met zonnepanelen. Aan de noordzijde wordt de muur geïsoleerd en het dak voorzien van een groen sedumdak. Het mooie is van deze oplossing: de glazen ruimte kan door middel van vouwwanden over de hele breedte van het huis geopend worden en zo wordt in de zomer de ruimte in een handomdraai een deel van de tuin. In de winter vormt de extra schil een serre, waarbij de bewoners beschut tegen weer en wind kunnen genieten van de zon. 

Solarlux sponsort het project met een vijfdelige glazen vouwwand. De gevelspecialist Solarlux en de TU Delft werken al langere tijd samen, zoals bij het onderzoeksproject van de bouw van het nieuwe hoofkantoor van Solarlux. Een dubbele gevel speelt ook hier een belangrijke rol bij het duurzame en energieneutrale gebouw. Meer informatie over het Solar Decathlon project van de TU Delft biedt de volgende video: http://youtu.be/jfiX1zmTqos