MOUT

In een paar maanden is de voormalige Euro-bioscoop - in 1912 gebouwd als luxe autosalon - omgetoverd… | »

Jan Bommerhuis

Het voormalige Jan Bommerhuis aan de Wibautstraat in Amsterdam werd jarenlang gehuurd door de… | »

Vechthaven

Op een prachtig gebied aan de Vecht tussen Maarssen en Oud-Zuilen zijn meerdere riante woningen… | »

NOW

Op Park 20|20 verrijst het eerste multi-tenant gebouw: NOW. Het moderne, transparante en duurzame… | »

Van Spaendonckhuis

Mede op basis van een ruime hoeveelheid ervaring in het moderniseren van bestaande bouw verkreeg… | »

Strijp S Blok 63

In het creatieve hart van Eindhoven zijn in 2017 aan de Philitelaan drie nieuwe woonblokken met… | »

Dagactiviteitencentrum, Hardenberg

Nieuw dagactiviteitenventrum gaat volledig energieneutraal functioneren

Het Engelse gezegde ‘The proof of the pudding is in the eating’, wil zoveel zeggen als ‘de waarde of kwaliteit van iets kan pas beoordeeld worden als het in de praktijk wordt gebruikt’ oftewel resultaat is wat telt. Deze gedachte is wellicht door het hoofd gegaan van aannemer Eberhard Dijkhuis uit Hardenberg toen hij aan zijn nieuwste project begon.

“In de praktijk ontbreken objectieve cijfers”, aldus Dijkhuis, “nergens zijn goede vergelijkingen te vinden van duurzame installaties en producten qua investering en rendement”. In het nieuwe pand, met een vloeroppervlak van 2000 m2, worden allerlei producten en toepassingen geïnstalleerd. Vervolgens wordt alles getest en gemeten. De verschillende installaties en toepassingen worden getoetst op opbrengst in joules en warmteverlies. Alle meetgegevens die worden verzameld, zijn straks toegankelijk via een website.

Glas maakt vaak een aanzienlijk onderdeel uit van een gebouw. Glas kan warmteverlies veroorzaken maar kan ook juist energie besparen. En ook dat kan gemeten worden. In januari van dit jaar waren dan ook de eerste contacten tussen Dijkhuis en AGC. In de daken komen vier soorten glas: HR++, HR++ Clearvision, Triple glas en Triple Clearvision. Triple isoleert beter en Clearvision laat meer licht door. Maar in welke mate?

Een bijkomend voordeel voor relaties van AGC, is dat dit gebouw in de toekomst tevens dienst kan doen als expositieruimte. Naast bovengenoemde beglazing zullen ook verschillende soorten zonwerende beglazingen worden toegepast. Ook zal er de mogelijkheid zijn om ‘oude’ beglazing te vervangen voor nieuwe soorten. Zo kan het kenniscentrum up-to-date gehouden worden.

Uiteindelijk moet dit alles er toe leiden dat een opdrachtgever zo goed mogelijk geadviseerd kan worden op het gebied van duurzaam bouwen op basis van een kosten-batenanalyse getest in de praktijk.

Architect van dit duurzame project is Vellinga Menkveld Architecten uit Dedemsvaart