Musis Sacrum

De parkdeuren van vijf bij acht meter elk, zijn niet de enige onderscheidende kwaliteit van het… | »

Vechthaven

Op een prachtig gebied aan de Vecht tussen Maarssen en Oud-Zuilen zijn meerdere riante woningen… | »

JT Bioscoop

Met de komst van de nieuwe JT-bioscoop in Hilversum is één van de grootste en meest geavanceerde… | »

Entreegebouw Keukenhof

De wereldwijd bekende bloemententoonstelling Keukenhof heeft een volledig nieuw entreegebouw dat… | »

Particuliere woning

De uitdaging en het onderscheidend vermogen van dit ontwerp zocht de architect in de bijzondere… | »

Stadskantoor Timmerhuis

Stadskantoor Timmerhuis in Rotterdam was een project voor zowel Rollecate als GevelBeheer-… | »

Motel One

Motel One, gelegen op een fraaie locatie recht tegenover de hoofdingang van de RAI te Amsterdam is… | »

Van Spaendonckhuis

Mede op basis van een ruime hoeveelheid ervaring in het moderniseren van bestaande bouw verkreeg… | »

B*Mine / Toren 1 Overhoeks

B*Mine Amsterdam: Één partij aan de gevel voor optimale bouwsnelheidAmsterdam heeft er een nieuwe… | »

Telesto

Kantorenpaviljoen Telesto aan de Fred. Roeskestraat is een toplocatie in Amsterdam.   Het kantoor… | »

De Bunker, Amsterdam Watergraafsmeer

De Bunker krijgt een groen jasje

Het Scienceparkterrein in Watergraafsmeer heeft de afgelopen vijf jaar een verandering ondergaan. Zo kreeg ook het instituut AMOLF, vooraanstaand in de moleculaire fysica, een prachtige nieuwe huisvesting door Dick van Gameren aangemeten. Enig minpunt: het uitzicht. Een in droevige staat verkerende wetenschapsbunker uit de jaren 60, tot 20 jaar geleden als deeltjesversneller gebruikt en voorzien van meterdikke muren, bleek niet gesloopt te kunnen worden binnen het budget. Constructief was de bunker in orde, alleen de gevels en het dak, waarop men veel zicht heeft, waren optisch aan verbetering toe. supermodern&supernultien werden gevraagd om een “jasje, liefst groen” te bedenken, waardoor de bunker aan het zicht onttrokken zou worden. Tijdelijk, voor vijf jaar, en voor een zeer beperkt budget. 

supermodern&supernultien realiseerden een zitbank van elf meter langs de gevel, en op het dak een zitlandschap van geïmpregneerd vurenhout. Het “groene jasje” werd een greenwall van superdunne flexibele substraatpanelen op de zuidgevel en een sedum-kruidentuin op het dak. Doordat de greenwall slechts minimale achterconstructie nodig had, konden kosten gespaard worden. De resterende vlakken werden bekleedt met een open houten palet-structuur, waar de bestaande betonnen gevel nog vaag doorheen schemert. Hierdoor blijft de historie achter de nieuwe huid ten dele zichtbaar, bovendien is het kostengunstiger dan een gesloten houten gevel. Het houtwerk werd gerealiseerd door een werkervaringsbedrijf, binnen een reïntegratietraject voor probleemjongeren, die zo de kans kregen om aan een “real-life” project te werken.

Bekijk hier de gehele projectpresentatie en de bijbehorende bijlagen:

Detailtekening deel 1

Detailtekening deel 2