Van Spaendonckhuis

Mede op basis van een ruime hoeveelheid ervaring in het moderniseren van bestaande bouw verkreeg… | »

NOW

Op Park 20|20 verrijst het eerste multi-tenant gebouw: NOW. Het moderne, transparante en duurzame… | »

Jan Bommerhuis

Het voormalige Jan Bommerhuis aan de Wibautstraat in Amsterdam werd jarenlang gehuurd door de… | »

MOUT

In een paar maanden is de voormalige Euro-bioscoop - in 1912 gebouwd als luxe autosalon - omgetoverd… | »

Vechthaven

Op een prachtig gebied aan de Vecht tussen Maarssen en Oud-Zuilen zijn meerdere riante woningen… | »

Strijp S Blok 63

In het creatieve hart van Eindhoven zijn in 2017 aan de Philitelaan drie nieuwe woonblokken met… | »

InnovaToren, Venlo

"In de winterperiode wordt de lucht in de gevel opgewarmd onder invloed van de zon en kan deze opgewarmde lucht via puien in de gevel door de holle vloer gestuurd worden"

Het complex bestaat uit een kantoorgebouw met daarin een gedeeltelijk geïntegreerde entreeruimte, het atrium, dat als entree voor de Floriade 2012 zal fungeren. Het atrium heeft een hoog transparant karakter en een bijzonder golvende vormgeving.

Niet alleen de vorm, maar zeer zeker ook de bijzondere gevel maken de InnovaToren tot een uniek gebouw. Hurks Geveltechniek heeft namelijk een zogeheten klimaatgevel toegepast van systeemleverancier Alcoa. Volgens Petro van Haaren van Hurks in feite een dubbele huid. “De binnen- en buitengevel staan op een afstand van zo’n zestig centimeter van elkaar. Op die manier wordt een apart ‘binnenklimaat’ gecreëerd, dat gebruikt kan worden voor de temperatuurbeheersing in het gebouw. De bovenen onderzijde van de gevel is door middel van kleppen af te sluiten. In de winterperiode wordt de lucht in de gevel opgewarmd onder invloed van de zon en kan deze opgewarmde lucht via puien in de gevel door de holle vloer gestuurd worden. In de zomerperiode gebeurt het omgekeerde. Dan worden ’s nachts de kleppen boven- en onderaan de gevelconstructie geopend, zodat er een schoorsteeneffect optreedt. Gevolg is dat de lucht in de klimaatgevel afkoelt en daarmee ook de lucht in de kanalen van de vloer. Zo’n klimaatgevel is misschien niet uniek in Nederland, maar wordt toch nog zeker niet op grote schaal toegepast.” Ook aan het schoonmaken van de gevel is gedacht. Op bepaalde plaatsen kan men de gevel betreden om zo aangelijnd en wel, veiligheid boven alles, de gevel ook van binnen schoon te maken.

Lees verder... (artikel Gevelbouw)