Vechthaven

Op een prachtig gebied aan de Vecht tussen Maarssen en Oud-Zuilen zijn meerdere riante woningen… | »

Jan Bommerhuis

Het voormalige Jan Bommerhuis aan de Wibautstraat in Amsterdam werd jarenlang gehuurd door de… | »

NOW

Op Park 20|20 verrijst het eerste multi-tenant gebouw: NOW. Het moderne, transparante en duurzame… | »

Van Spaendonckhuis

Mede op basis van een ruime hoeveelheid ervaring in het moderniseren van bestaande bouw verkreeg… | »

Strijp S Blok 63

In het creatieve hart van Eindhoven zijn in 2017 aan de Philitelaan drie nieuwe woonblokken met… | »

MOUT

In een paar maanden is de voormalige Euro-bioscoop - in 1912 gebouwd als luxe autosalon - omgetoverd… | »

Kompak, Etten-Leur

Functioneel kan ook fraai en duurzaam zijn

Het zou altijd zo moeten zijn: de vormgeving van het gebouw als 100% afgeleide van de bedrijfsfuncties. Zo niet het nieuwe industriepand annex kantoorruimte en showroom voor Kompak, een full service co-making en co-paking organisatie dat door Best architecten is ontworpen. Daar is letterlijk eerst met 26 specifieke productiecellen geschoven, waaruit vanzelf de karakteristieke gebogen vorm van de gebouwgevel naar voren kwam. Door de gevel te bekleden met verschillende tinten keramische leien op een Kingspan sandwichgevel, ontstaat een oogstrelend gebouw, dat met recht de bijnaam ‘Poort van Etten-Leur’ draagt.

De keramische gevel is prachtig opgenomen in de industriële gevelelementen van een soort metalen damwandprofiel, gecombineerd met veel glas. Het duurzame zit ten eerste in de hoge kwaliteit van de toegepaste materialen. Dit geldt voor de gevel, maar ook voor de cellen waar consequent is gewerkt met troffelvloeren, keramische tegels tot aan de strakke plafonds, afgeronde hoeken, stootplinten, kortom de werkruimten zijn praktisch en hygiënisch. Ten twee uit de duurzaamheid zich in de led-verlichting van LedNed. In het hele pand zitten uitsluitend led-lampen, totaal meer dan 100.000 stuks. Dat lijkt veel, maar daarmee bespaart Kompak jaarlijks 200.000 kWh aan stroom ofwel € 35.000 aan energiekosten.

Fraaie façade
Bij de duurzaamheid mogen tevens het afwerkingniveau en de isolatie worden genoemd. De staalconstructie is bekleed met geïsoleerde Kinspan sandwichelementen. Waar normaliter het buitenblad van de sandwichconstructie ook het uiterlijk van de gevel bepaalt, is deze hier bekleed met de keramische leien. Aan de binnenzijde van het gebouw fungeert de gevel meteen als afgewerkte binnenwand.