Strijp S Blok 63

In het creatieve hart van Eindhoven zijn in 2017 aan de Philitelaan drie nieuwe woonblokken met… | »

Vechthaven

Op een prachtig gebied aan de Vecht tussen Maarssen en Oud-Zuilen zijn meerdere riante woningen… | »

MOUT

In een paar maanden is de voormalige Euro-bioscoop - in 1912 gebouwd als luxe autosalon - omgetoverd… | »

NOW

Op Park 20|20 verrijst het eerste multi-tenant gebouw: NOW. Het moderne, transparante en duurzame… | »

Van Spaendonckhuis

Mede op basis van een ruime hoeveelheid ervaring in het moderniseren van bestaande bouw verkreeg… | »

Jan Bommerhuis

Het voormalige Jan Bommerhuis aan de Wibautstraat in Amsterdam werd jarenlang gehuurd door de… | »

Nemius Klooster, 's-Hertogenbosch

Eigentijds duurzaam thuis voor jongeren in monumentaal klooster

De Zusters van Liefde verzorgden in hun klooster aan de Nemiusstraat in ’s-Hertogenbosch jarenlang ouden van dagen. Maar de tijden veranderden en het gebouw raakte in onbruik. Tot het in bezit kwam van de Bossche woningcorporatie Zayaz, die er woonruimte voor jongeren creëerde.

In het kader van het project ‘Kamers met Kansen’ wonen in de voormalige verzorgingsvleugel van het klooster zo’n twintig jongeren. Zij hebben wat meer dan gemiddeld begeleiding in hun leven nodig. Ben Baudoin van Baudoin Van Alphen architecten: ‘het is fijn dat een gebouw dat heel lang leegstond, weer een functie heeft. En bovendien een functie die dicht bij de oorsprong ligt: aandacht bieden aan mensen die dat nodig hebben.’

Behalve restauratie en functiewijziging was het verhogen van de energieprestatie en het comfortniveau van het gebouw een belangrijk uitgangspunt. ‘Zo zijn er systemen gekomen voor warmteterugwinning. Daarnaast haalt de gebouwschil, mede dankzij achterzetbeglazing van Metaglas, de isolatiewaarden van nieuwbouw. Toch is de meeste verduurzaming vrijwel onzichtbaar, volledig geïntegreerd, met aandacht voor elk detail. Baudoin: ‘wat ik zelf een van de mooiste voorbeelden vind: de isolerende voorzetwanden met geluidabsorberende bamboebekleding in de gangen. Bijkomend voordeel is dat daarmee ook meteen het oubollige katholieke tegelwerk uit het zicht is.’