Strijp S Blok 63

In het creatieve hart van Eindhoven zijn in 2017 aan de Philitelaan drie nieuwe woonblokken met… | »

NOW

Op Park 20|20 verrijst het eerste multi-tenant gebouw: NOW. Het moderne, transparante en duurzame… | »

MOUT

In een paar maanden is de voormalige Euro-bioscoop - in 1912 gebouwd als luxe autosalon - omgetoverd… | »

Jan Bommerhuis

Het voormalige Jan Bommerhuis aan de Wibautstraat in Amsterdam werd jarenlang gehuurd door de… | »

Van Spaendonckhuis

Mede op basis van een ruime hoeveelheid ervaring in het moderniseren van bestaande bouw verkreeg… | »

Vechthaven

Op een prachtig gebied aan de Vecht tussen Maarssen en Oud-Zuilen zijn meerdere riante woningen… | »

OM Lelystad

OM Lelystad klaar voor de toekomst

Compact, transparant en aangepast aan toekomstige energie- en gebruikseisen – zo is het nieuwe gebouw van het Openbaar Ministerie in Lelystad te typeren. Voor architect Rob Hootsmans betekende het een zoektocht naar een symbiose tussen generiek en specifiek.

Klimaatgevel en BKA
In de gevel overheerst glas. Niet alleen uit het oogpunt van transparantie, maar ook om energiebesparing te realiseren. Daarom is een klimaatgevel toegepast. De buitenbeglazing bestaat uit structureel dubbelglas; aan de binnenzijde zijn enkelglas klimaatschuiframen van Metaglas geplaatst. De lucht in de spouw tussen deze glasvlakken warmt op of koelt af en geeft warmte of koude af aan het water dat wordt opgeslagen in bronnen in de bodem. Dit water wordt vervolgens gebruikt voor verwarming of koeling via leidingen in de vloeren, ofwel betonkernactivering (BKA). Om het ritme – overal is de stramienmaat 1,80 meter zichtbaar – niet te verstoren, is er gekozen voor zo slank mogelijke detaillering. De combinatie van klimaatgevel en BKA zorgt voor een constant binnenklimaat tegen minimaal energieverbruik. Dit levert een EPC op van 0,8, ruim onder de eis van 1,1 die geldt voor kantoorgebouwen.

Eén met de omgeving
De klimaatgevel is tegelijk onderdeel van de bekleding van de gevel. De glasvlakken sluiten naadloos aan op zwart gecoate roosters van geperforeerd aluminium – dezelfde die vaak in varkensstallen of voor traptreden worden toegepast. Achter de roosters zijn ventilatieluiken weggewerkt waarmee gebruikers naar wens het binnenklimaat kunnen aanpassen. In de horizontale banden zijn bovendien spiegels achter de roosters geplaatst.