Vechthaven

Op een prachtig gebied aan de Vecht tussen Maarssen en Oud-Zuilen zijn meerdere riante woningen… | »

Jan Bommerhuis

Het voormalige Jan Bommerhuis aan de Wibautstraat in Amsterdam werd jarenlang gehuurd door de… | »

Strijp S Blok 63

In het creatieve hart van Eindhoven zijn in 2017 aan de Philitelaan drie nieuwe woonblokken met… | »

MOUT

In een paar maanden is de voormalige Euro-bioscoop - in 1912 gebouwd als luxe autosalon - omgetoverd… | »

NOW

Op Park 20|20 verrijst het eerste multi-tenant gebouw: NOW. Het moderne, transparante en duurzame… | »

Van Spaendonckhuis

Mede op basis van een ruime hoeveelheid ervaring in het moderniseren van bestaande bouw verkreeg… | »

Radix, Wageningen

Een basis van energiezuinigheid, transparantie en flexibiliteit

De opgave bij het Radixgebouw was een flexibel en transparant gebouw, dat past in de Wageningse traditie van karakteristieke universiteitsgebouwen. Het nieuwe gebouw gaat uit van innoverende kantoorconcepten en ook een flexibeler gebruik van laboratoria. Een gebouw dat aanzet tot ontmoeting en overleg.

Het ontwerp gaat uit van een zeer compact gebouw. Daglicht wordt verzorgd door de glazen gevels en de patio’s in het gebouw. In deze overkapte ruimten worden planten en bomen uit de collectie van Plant geplaatst. Verschillende routes leiden op meerdere niveaus door en langs deze patio’s, waardoor een ruimtelijk geheel ontstaat van werkplekken en laboratoriumruimten.

De constructieve opzet is eenvoudig; vlakke vloeren worden gedragen door paddestoelkolommen in een vast grid. Het klimaat wordt geregeld vanuit de gevels. In het ontwikkelde geveldetail wordt de luchttoevoer geklimatiseerd en is de zon- en lichtwering opgenomen. De eenvoudige gevelopzet van glas en houten stijlen wisselt met de seizoenen door de variërende behoefte aan zon- en lichtwering.

De betonvloeren zijn voorzien van betonkernactivering en dragen bij aan een energiezuinig concept. Het beton is aan de onderkant poreus uitgevoerd en werkt hierdoor geluidsabsorberend.

Door de betonkernactivering en toepassing van verwarmings- en koelunits in de gevel konden luchtkanalen en plafonds achterwege blijven, waardoor een optimale indelingsflexibiliteit is ontstaan. Dit is mogelijk geworden door een optimale integratie van installatie en constructie in het ontwerp. Het gebouw heeft een EPC-waarde van 0,89 en een Greencalc-score van 200.