NOW

Op Park 20|20 verrijst het eerste multi-tenant gebouw: NOW. Het moderne, transparante en duurzame… | »

Vechthaven

Op een prachtig gebied aan de Vecht tussen Maarssen en Oud-Zuilen zijn meerdere riante woningen… | »

Strijp S Blok 63

In het creatieve hart van Eindhoven zijn in 2017 aan de Philitelaan drie nieuwe woonblokken met… | »

Van Spaendonckhuis

Mede op basis van een ruime hoeveelheid ervaring in het moderniseren van bestaande bouw verkreeg… | »

MOUT

In een paar maanden is de voormalige Euro-bioscoop - in 1912 gebouwd als luxe autosalon - omgetoverd… | »

Jan Bommerhuis

Het voormalige Jan Bommerhuis aan de Wibautstraat in Amsterdam werd jarenlang gehuurd door de… | »

UPC, Leeuwarden

Een repetitie van verdiepingshoge ramen met diepe neggen

Het UPC kantoor in Leeuwarden heeft als eerste gebouw in Nederland het BREEAM NL Excellent nieuwbouw ontwerpcertificaat gekregen. De gevel is opgebouwd uit een repetitie van verdiepingshoge ramen met diepe neggen. Deze zorgen zowel voor schaduwwerking als voor reflectie van het daglicht op het geanodiseerde aluminium, waardoor er meer daglicht diep in het gebouw kan doordringen. Alleen op de zuidgevel is zonwering aangebracht. Door de compacte vorm van het gebouw en de twee atria binnenin kan het totale oppervlak aan zonbelast geveloppervlak worden verkleind. Door daarnaast slimme zonwering te gebruiken, die wel voldoende daglicht toelaat maar de warmte van het directe zonlicht blokkeert, is minder ruimtekoeling nodig. Verwarming van het gebouw met aardwarmte en koeling van het gebouw met het water van de Harlingertrekvaart leveren op eenvoudige wijze een aanzienlijke energiebesparing op. Samen met PV-cellen op het dak hebben al deze duurzame en energiebesparende technieken ervoor gezorgd dat het gebouw als eerste van Nederland een BREEAM NL Excellent certificaat heeft behaald.

upc.jpg