Van Spaendonckhuis

Mede op basis van een ruime hoeveelheid ervaring in het moderniseren van bestaande bouw verkreeg… | »

Jan Bommerhuis

Het voormalige Jan Bommerhuis aan de Wibautstraat in Amsterdam werd jarenlang gehuurd door de… | »

NOW

Op Park 20|20 verrijst het eerste multi-tenant gebouw: NOW. Het moderne, transparante en duurzame… | »

Strijp S Blok 63

In het creatieve hart van Eindhoven zijn in 2017 aan de Philitelaan drie nieuwe woonblokken met… | »

Vechthaven

Op een prachtig gebied aan de Vecht tussen Maarssen en Oud-Zuilen zijn meerdere riante woningen… | »

MOUT

In een paar maanden is de voormalige Euro-bioscoop - in 1912 gebouwd als luxe autosalon - omgetoverd… | »

Lichtreflector 'Espaciel' (TUD)

onderdeel van het onderzoeksproject van promovendus Alexi Hervé, binnen de leerstoel Ontwerpen van Bouwconstructies aan de Faculteit Bouwkunde, TU Delft

 

Daglicht is van levensbelang. Gebrek aan daglicht kan risico’s voor de gezondheid en de gemoeds-toestand met zich meebrengen.Tot nu toe was het vergroten of toevoegen van ramen de enige manier om binnenshuis meer natuurlijk licht te krijgen. Dit is zeer kostbaar en vaak niet eens mogelijk. Het zou geweldig zijn als de lichtinval in huis op een eenvoudigere manier verbeterd zou kunnen worden.

Met de Espaciel, een combinatie van de Franse woorden voor ruimte en de lucht, is dit nu mogelijk. Deze lichtreflector kan heel eenvoudig naast bestaande ramen worden geplaatst. Dankzij het zeer efficiënte reflecterende oppervlak komt er met de Espaciel meer natuurlijk licht naar binnen en kan het lichtrendement van een raam met wel 30 procent worden verhoogd.

Hiervan worden niet alleen mensen gelukkiger, er zijn ook voordelen voor het milieu. Met de Espaciel wordt de noodzaak om elektrische verlichting en verwarming te gebruiken verminderd, aangezien 10 tot 25 procent van de energie voor de verwarming van een gebouw afkomstig is van de blootstelling van ramen aan de zon. Dankzij de drie bevestigingsmogelijkheden kan de Espaciel-lichtreflector op alle raamtypes worden toegepast. Hierdoor kan de milieuvriendelijkheid van bestaande gebouwen worden verbeterd.

Lees verder... (publicatie in vakblad GevelBouw)