Van Spaendonckhuis

Mede op basis van een ruime hoeveelheid ervaring in het moderniseren van bestaande bouw verkreeg… | »

MOUT

In een paar maanden is de voormalige Euro-bioscoop - in 1912 gebouwd als luxe autosalon - omgetoverd… | »

Vechthaven

Op een prachtig gebied aan de Vecht tussen Maarssen en Oud-Zuilen zijn meerdere riante woningen… | »

NOW

Op Park 20|20 verrijst het eerste multi-tenant gebouw: NOW. Het moderne, transparante en duurzame… | »

Jan Bommerhuis

Het voormalige Jan Bommerhuis aan de Wibautstraat in Amsterdam werd jarenlang gehuurd door de… | »

Strijp S Blok 63

In het creatieve hart van Eindhoven zijn in 2017 aan de Philitelaan drie nieuwe woonblokken met… | »

Bibliotheek, Zerniketerrein Groningen

Architect:  pvanb architecten, Groningen
Opdrachtgever:  Rijksuniversiteit Groningen   
Gevelbouwer:  Emkon Emmen b.v.
Oplevering:  september 2009

Voor de uitbreiding van de bibliotheek op het Zerniketerrein in Groningen gingen opdrachtgever, architect en gevelbouwer samen rond de tafel. Geïnspireerd door Nederlandse wolkenluchten wilde pvanb architecten het gebouw een duidelijk gezicht met een eigen uitstraling geven en het gevoel bij de gebruikers opwekken zich één te voelen met ‘buiten’.
In de ontwerpfase werd gekeken hoe de gevel als eigentijds glas-in-lood venster uitgewerkt kon worden. Samen met gevelbouwer Emkon uit Emmen resulteerde dit tot de productontwikkeling van een combinatie tussen verschillende glasvlakken, glaskleuren, glasstructuren en kliklijsten met een zichtbaar reliëf in de gevel.

De uitbreiding van de bibliotheek bevindt zich in een glazen volume op de tweede verdieping. De twee onderliggende bouwlagen zijn uitgevoerd als vliesgevel met grote, transparante zonwerende ramen om veel daglicht naar binnen te laten dringen. Bij de bibliotheek is gekozen om het gevelsysteem door te laten lopen en af te wisselen tussen heldere, zonwerende ruiten, doorzichtige, gekleurde glaspanelen en extra helder etalageglas. Zo wordt het schematische spel tussen land, horizon en veranderde wolkenluchten aan de buitenkant van het gebouw zichtbaar gemaakt. Om het glas-in-lood effect te versterken, zijn tussen de verschillende glassoorten en bij uitstekende glazen kaders aluminium profielen toegepast die zijn geanodiseerd in goud- en bronstinten.

Als lichtregulering op de werkplekken is gekozen voor horizontale jaloezieën aan de binnenzijde, die zelf door de gebruikers bediend kunnen worden. Door de toepassing van een sober, wit interieur komt de nadruk dan ook te liggen op de opvallende gevel en de weidse blik op de omgeving.